Bo Van Spilbeeck: “Ik toonde mijn dochter foto’s en zei: Dit ben ik. Zo wil ik leven”

Bron © Dag Allemaal

Ruim een jaar geleden maakte Boudewijn Van Spilbeeck bekend dat hij voortaan als ‘Bo’ door het leven wilde gaan. Nu haar transformatie volledig achter de rug is, gaat de VTM-journaliste in haar nieuwe boek ‘Eindelijk vrouw’ geen taboe uit de weg. In een voorpublicatie bij ‘Dag Allemaal’ en ‘Humo’ heeft Bo het onder andere over het moment waarop ze haar gezin inlichtte.

Bo vertelt in haar boek hoe ze als achtjarige jongen tijdens een schooltoneel – verkleed als stoere, mannelijke cowboy – jaloers was op het klasgenootje dat zich als omroepster mocht verkleden. En hoe ‘Boudewijn’ als puber met zijn zakgeld zijn eerste vrouwenkleren kocht.

Aan de universiteit leerde Bo haar huidige echtgenote Marianne kennen. Toen ze samen naar een tv-uitzending over travestie en transseksuelen keken, zei Bo: “Ik voel me ook zo. Maar dat zal wel overgaan. Ons huwelijk zal alles veranderen.”

Maar de twijfels gingen nooit over. Ook Marianne besefte dat Bo bleef worstelen. “Zonder veel woorden wordt de zolderkamer van mij. Op die kamer staat een grote spiegelkast met kleren. ’s Avonds sluit ik me daar op en kleed ik me om. Marianne weet het, maar er wordt niet over gepraat.”

Bo Van Spilbeeck: “Ik toonde mijn dochter foto’s en zei: Dit ben ik. Zo wil ik leven”

Broche

Dat Bo na een jaar huwelijk een broche en een sjaaltje van haar vrouw kreeg, beschouwde ze als een soort erkenning. Maar wat haar leven echt zou veranderen, is een gesprek met professor Petra De Sutter – zelf ook een transvrouw. Bo moest haar in februari 2017 interviewen voor VTM nieuws, maar nam haar eerst even apart.

“Petra”, zei Bo. “Voor we het hebben over het onderwerp waarvoor ik hier ben, zou ik u graag iets anders willen vertellen. Ik voel me als man slecht in mijn vel. Al jaren. En ik kan geen kant meer op.”

‘Boudewijn’ toonde haar vervolgens foto’s in zomerjurk op vakantie en bekende dat ze voortaan als Bo door het leven wilde gaan. “Je hoeft verder niets meer te vertellen”, antwoordde De Sutter. “Ik begrijp het volledig en ik herken alles wat je zegt. Ik heb exact hetzelfde doorgemaakt.”

“Zo wil ik leven”

Na heel wat gesprekken met De Sutter wilde Bo de transitie definitief maken, maar ook zijn kinderen inlichten over de situatie. Zijn dochter Michelle kreeg het nieuws te horen vlak voor ze op gezinsvakantie vertrokken naar Amerika. “Net zoals bij mijn ontmoeting met Petra De Sutter pak ik mijn smartphone en toon haar mijn foto’s als vrouw. Dit ben ik. En zo wil ik steeds meer zijn. Zo wil ik leven.

Bo was opgelucht met het begrip van zijn dochter. “Voor mij blijf je dezelfde”, klonk het. “Kijk, jullie hebben ons met open geest opgevoed, dankzij jullie hebben wij de kans gekregen om met een ruime blik naar de wereld te kijken. Als ik zou thuiskomen met een soortgelijke boodschap, weet ik dat jullie me nog altijd met open armen zouden ontvangen.”

Door ehu