Remco Evenepoel en andere Belgen presteren sterk in de UAE Tour: “Het is altijd motiverend als Nibali en Porte na je eindigen”

Foto: BELGA

Alejandro Valverde (Movistar) heeft zijn eerste overwinning binnengehaald in de UAE Tour, maar ook de Belgen lieten zich opmerken. Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick Step) kwam als 15de en als eerste Belg over de streep op 56 seconden van de winnaar en vóór Vincenzo Nibali en Richie Porte. Laurens De Plus (Jumbo-Visma) reed dan weer de ziel uit zijn lijf voor kopman Primoz Roglic, die tweede werd en leider blijft in het algemeen klassement.

LEES OOK: Alejandro Valverde wint eerste keer in regenboogtrui, leider Roglic houdt stand na eerste test bergop in UAE Tour

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

Beide renners waren erg tevreden met de prestatie die ze vandaag leverden. “Het is altijd motiverend als je ziet dat mannen als Nibali en Porte na je eindigen, maar zij zijn waarschijnlijk nog volop in voorbereiding voor andere doelen”, zegt Evenepoel. “Het gevoel is goed. Het was een lastige klim met veel wind, dus het tempo lag erg hoog. De laatste vijf kilometer naar de klim waren al erg hectisch en ook tijdens de eerste drie kilometer van de klim ging het hard. Na die schifting kwam iedereen wat op zijn plaats terecht. Toen besloot ik om mijn eigen tempo te rijden en dat bleek een goeie keuze, want ik kwam steeds dichter bij de vooropliggende renners naar het einde toe.”

De Plus van goudwaarde voor Roglic

Een van de renners die ervoor zorgde dat het tempo hoog bleef, was Laurens De Plus. Hij rijdt de UAE Tour in functie van zijn ploeggenoot Primoz Roglic. “We hebben de klim een beetje op zijn Sky’s aangepakt”, legt De Plus uit. “We probeerden iedereen te versmachten omdat we weten dat Roglic bij de besten van de wereld is op zo’n lange klim. Ik heb me op kop gezet en 25 minuten à bloc gereden. Daarna ging ik aan de kant en hoorde ik dat Roglic wegreed. Opdracht volbracht dus voor mij.”

Roglic is, na winst in de ploegentijdrit van Jumbo-Visma op dag 1, leider in het algemene klassement. De Plus had ook daar een belangrijke rol. Hij beseft dat hij goed is. “Ik heb een goeie voorbereiding gehad en voel dat ik een stap gezet heb. Ik ben een completere renner geworden. Ik kan op het vlakke mijn mannetje staan, in een tijdrit en ook vandaag. Als ik gewoon had kunnen aanklampen dan had ik misschien wel top 10 kunnen rijden, maar dat is niet mijn doel. Als je iemand als Roglic in de ploeg hebt, moet je realistisch zijn en gaan voor winst. Ik beleef daar evenveel plezier aan. Roglic is een hele dankbare gast. We deelden ook een kamer, dus dat creëert een band. Als je dan in je oortje hoort dat Porte en Nibali eraf moeten door je kopwerk, dan kun je nog een tandje bijsteken”, besluit De Plus.

Door sive,bow