Bo Van Spilbeeck bedankt “liefde van haar leven”

“Ik kan haar bedanken tot het einde van mijn ­dagen, het zal nooit genoeg zijn. Want wat ik ­gewonnen heb, heeft zij verloren.” Een emotionele Bo Van Spilbeeck (60) zette gisteravond haar vrouw Marianne in de bloemen op de voorstelling van haar boek Bo – Eindelijk vrouw.

“Nu weten jullie ook: mijn vrouw bestaat”, grapte Bo Van Spilbeeck met de fotografen: het was de eerste keer dat de VTM-journaliste als vrouw poseerde met haar echtgenote Marianne, die altijd op de achtergrond is gebleven sinds Van Spilbeeck meer dan een jaar geleden bekendmaakte dat het niet langer Boudewijn was, maar Bo. Het dankwoord aan de vrouw die ze “the ­love of my life” noemde, kwam van diep: “Zonder de steun van Marianne zou dit nooit gelukt zijn, zou er misschien niks meer zijn. Het is elke dag vechten voor onze relatie, maar ik besef meer dan ooit wat een fantastische vrouw ik heb. Ik verwijt mezelf nog af en toe dat ik haar soms te weinig liefde heb gegeven.”

Bo Van Spilbeeck bedankt “liefde van haar leven”
Foto: carlo coppejans

Brief aan Bo

Op de laatste pagina’s van het boek schrijft de echtgenote een brief aan de vrouw die ze 36 jaar geleden leerde kennen als man. Marianne laat daarin geen twijfel bestaan over hun toekomst: “Het feit dat we maatjes en levenspartners zijn, blijft overeind. Geef me gewoon nog wat tijd, en ik loop in gedachten met je mee. Want we lopen sowieso hand in hand, zij aan zij.”

Bo Van Spilbeeck bedankt “liefde van haar leven”
Foto: carlo coppejans

In het boek schrijven ook Van Spilbeecks kinderen een brief. Zoon Nicolas (27) zegt dat hij uitkijkt naar de dag waarop het geslacht van zijn papa er niet meer toe doet: “Wanneer is dit alles geen issue meer, maar gewoon het gewone leven? Want dat is voor mij de essentie van wie je bent, van wat je doet, van dit alles. In zekere zin verandert er heel veel na jouw transitie, maar tegelijk blijft alles hetzelfde.” Dochter Michèle (29) betreurt dat haar ouders met de angst leefden dat zij en haar broer hen de rug zouden toekeren: “Wat dat doen we niet. Als jullie dit kunnen, kunnen wij dit ­zeker.”

Bo Van Spilbeeck bedankt “liefde van haar leven”
Foto: carlo coppejans

Bo Van Spilbeeck gaf het eerste exemplaar van het boek aan Guy T’Sjoen, de topdokter die haar “het mooiste Sinterklaascadeau ooit gaf: mijn eerste voorschrift met vrouwelijke hormonen”. Van Spilbeeck zei dat ze geen twijfels meer heeft: “Als man klopte er niks meer van, ik voelde me een freak. Ik voel me honderdduizend keer beter”. Bo – Eindelijk vrouw is een uitgave van Horizon.

Bo Van Spilbeeck bedankt “liefde van haar leven”
Foto: carlo coppejans
Door tdl
Meest recent