Eerste dag van ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un zit erop: “Alle vertrouwen in dat het succesvolle top wordt”

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben woensdagavond om 20.47 uur (lokale tijd) de eerste dag van hun ontmoeting afgerond met een gezamenlijk diner. De twee staatshoofden gaven woensdag blijk van duidelijk optimisme over het verdere verloop van de top, maar de belangrijkste gesprekken vinden wel pas donderdag plaats.

In het Metropole Hotel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vond woensdag een ontmoeting plaats tussen Kim en Trump. Het is hun tweede top, na die van juni in Singapore. Voor het oog van de camera’s hebben de twee leiders elkaar de hand geschud. Ze poseerden voor de vlaggen van hun landen en zeiden blij te zijn met de nieuwe ontmoeting. “We hebben alle obstakels kunnen overwinnen. En kijk, hier zijn we”, zei Kim Jong-un.

LEES OOK. OVERZICHT. Nieuwe topontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump: wat kunnen we verwachten?

“Het is een eer om hier te zijn met Chairman Kim”, reageerde Trump. “Het is een eer om in Vietnam te zijn. Het is fijn om bij jou te zijn, onze eerste top was heel succesvol. Sommige mensen wilden dat er sneller een nieuwe kwam, maar ik ben blij met hoe het gaat. Onze verstandhouding is heel goed en heel speciaal.” De Amerikaanse president noemde zijn Noord-Koreaanse collega ook nog een “groot leider”.

Na die verklaringen vond achter gesloten deuren een twintig minuten durend gesprek onder vier ogen plaats. De Noord-Koreaanse leider zei daarover dat ze “heel wat boeiende verhalen” met elkaar gedeeld hebben.

Diner

Daarna hadden de deelnemers van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie nog een gezamenlijk diner. Naast Trump en Kim waren ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Trumps interim-kabinetschef Mick Mulvaney aanwezig. Kim werd dan weer vergezeld door zijn onderhandelaar Kim Yong Chol en door minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho. Het diner heeft volgens de Amerikaanse nieuwssite CNN exact 1 uur en 42 minuten geduurd.

Eerste dag van ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un zit erop: “Alle vertrouwen in dat het succesvolle top wordt”
Foto: AP

De Amerikaanse en Noord-Koreaanse leider waren tot nu toe erg optimistisch in hun verklaringen. Trump deelde mee dat hij uitkijkt naar “een erg succesvolle top”. “Ik vertrouw erop dat er een goed resultaat zal zijn”, klonk het dan weer bij Kim Jong-un.

Ontwapening

De belangrijkste gesprekken worden echter pas vanaf donderdagmorgen verwacht. De leiders zullen in de eerste plaats overleggen over nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland en over de afbouw van het rakettenarsenaal van Pyongyang. Maar echt grote stappen voorwaarts worden acht maanden na de eerste top in Singapore, niet meer verwacht.

In juni vorig jaar hadden beide leiders een document ondertekend, waarin men zich onder meer engageerde tot een volledige denuclearisatie. Aangenomen wordt dat in Hanoi verder zal worden afgebakend hoe dat precies moet worden ingevuld.

Nobelprijs

Door gevolg te geven aan de belofte om zijn land nucleair te ontwapenen, hoopt de Noord-Koreaanse leider volgens media uit zijn land in aanmerking te komen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Ook Trump lijkt daarop te azen. Hij zei eerder al dat hij vindt dat hij de prestigieuze prijs verdient voor wat hij gedaan heeft met Noord-Korea.

Eerste dag van ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un zit erop: “Alle vertrouwen in dat het succesvolle top wordt”
Foto: AP

Play

bekijk ook

“Doodsbange” assistent Kim Jong-un trekt sprintje op rode loper om zijn leider in te halen

Trump tevreden over eerste gesprek met Kim Jong-un

Leider Noord-Korea omringt door talloze bodyguards als hij zich per auto verplaatst

Door gjs
AANGERADEN