Wat een winst voor Caleb Ewan: Australiër maakt indruk zonder wijsheidstanden en mikt op Milaan-Sanremo

Foto: Photo News

Verdriet bij Deceuninck-Quick Step, maar vreugde bij Lotto-Soudal. Caleb Ewan (24) won de steile spurt op Hatta Dam en dat belooft voor Milaan-Sanremo. “Vorig jaar won ik de spurt na Nibali. Hopelijk lukt het nu wel. Ik heb er speciaal voor getraind.”

Klik hier voor onze digitale wielergids

Het was dé transfer van Lotto-Soudal deze transferwinter. De Australiër Caleb Ewan kwam over van Mitchelton-Scott in de hoop uit te groeien tot de nieuwe Robbie McEwen. En daarvoor werd zelfs oudgediende André Greipel bedankt voor bewezen diensten. Hij begon ook goed door het openingscriterium voor de Tour Down Under te winnen. Die eerste officiële zege zou snel volgen, dachten ze bij Lotto-Soudal. Maar in de rittenkoers zelf lukte het niet. Hij kwam dan wel in vijfde rit als eerste over de streep maar werd gediskwalificeerd na onregelmatig spurten. En daardoor won Jasper Philipsen. En een week later werd hij in de Cadel Evans Race tweede na Viviani. Maar gisteren op Hatta Dam (200 meter met stijgingspercentage tussen 12 en 17%) knalde hij naar winst. Met dank ook aan Bjorg Lambrecht die hem in de finale perfect afzette aan de helling. “Dat het nu eindelijk lukt, is een opluchting”, reageerde Ewan. “Ik was echt gebrand om mijn nieuwe ploeg een zege te bezorgen. Ik word bij Lotto-Soudal enorm gesteund en voel dat het vertrouwen groot is. Dit was een zeer steile finish, maar ik voelde dat ik power in de benen had. En met mijn 67 kilogram heb ik natuurlijk een voordeel op de andere spurters.”

Ewan verscheen nochtans met wat twijfels aan de start in de UAE Tour. “Na de wedstrijden in Australië heeft hij zijn wijsheidstanden moeten trekken”, zegt ploegleider Mario Aerts. “En daarna is hij ziek geworden. Maar het doet deugd om zien dat hij blijkbaar amper iets van zijn conditie is verloren.”

Ewan krijgt vandaag en zondag een nieuwe kans op ritwinst, in een vlakke spurt. Daarna rijdt hij Parijs-Nice als ultieme voorbereiding op Milaan-Sanremo. “Dat is mijn grote doel van het voorjaar. Vorig jaar werd ik tweede, na de ontsnapte Nibali. Hopelijk lukt het nu wel. Ik heb heel harde trainingen achter de rug, van zes à zeven uur. In functie van die lange tocht naar Sanremo.”

Bij Lotto-Soudal zetten ze in de Primavera in ieder geval alles op hun nieuwe aanwinst. “Hij is de kopman”, zegt Mario Aerts. “De Poggio overleven mag geen probleem zijn. Als er gespurt wordt voor de zege is hij er normaal altijd bij. En dan maakt hij een grote kans.”

Na de drie zeges van Tim Wellens is dit de vierde zege voor Lotto-Soudal dit seizoen.

Door Werner Bourlez in de Emiraten