Steeds meer vluchten tussen Thailand en Europa geschrapt, duizenden passagiers gestrand in Bangkok

Bron © Belga, The Guardian

Foto: AP

Door de plotse sluiting van het Pakistaanse luchtruim wegens de oplopende spanningen met buurland India over de betwiste grensregio Kasjmir, heeft Thai Airways alle vluchten van en naar Europa woensdagavond en donderdag geschrapt.

OPROEP. Zit u vast in Thailand, of kent u iemand in die situatie? Laat het ons hier weten!

Onder de geschrapte vluchten is ook die van Brussel naar Bangkok (TG 935). Die zou normaal donderdag om 13.10 uur vertrekken vanop de luchthaven van Zaventem. Het gaat verder ook om een tiental vluchten van en naar Londen, München, Parijs, Milaan, Wenen, Stockholm, Zürich, Kopenhagen, Oslo, Frankfurt, Rome. Thai Airways bekijkt alternatieve vliegroutes.

Naar verwachting zal het luchtverkeer ook in andere Zuidoost-Aziatische landen hinder ondervinden.

LEES OOK. Twee vliegtuigen neergehaald, en de wereld is een stap dichter bij een nieuwe kernoorlog: wat is er aan de hand? (+)

Door de annulaties zijn ook duizenden passagiers gestrand op de Suvarnabhumi-luchthaven van Bangkok. “We tellen momenteel zo’n 5.000 passagiers die niet konden vertrekken”, aldus politiekolonel Umnart Chomshai. Intussen werd een hulpcentrum voor de gestrande passagiers geopend op de luchthaven.

Thai Airways liet donderdagochtend weten dat het zijn vluchten van en naar Europa zou hervatten zo gauw de luchtvaartmaatschappij toestemming had gekregen om gebruik te maken van het Chinese luchtruim. Thailand is één van ’s werelds meest populaire toeristische bestemmingen, met meer dan 38 miljoen bezoekers vorig jaar.

Van en naar Pakistan

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates en Qatar Airways, schrappen intussen vluchten van en naar Pakistan. Anderen, zoals Singapore Airlines en British Airways, zagen zich dan weer verplicht om vluchten om te leiden.

Steeds meer vluchten tussen Thailand en Europa geschrapt, duizenden passagiers gestrand in Bangkok
Foto: AFP
Door jvh