Advocaat van Nemmouche sneert in het rond op proces over aanslag op Joods Museum: “Ik heb geen zin in deze muppet show”

Bron © BELGA

Sébastien Courtoy (links) met zijn cliënt Mehdi Nemmouche Foto: BELGA

D-Day op het proces over de aanslag op het Joods Museum: de verdediging van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche gaat naar eigen zeggen alle bewijzen die het Openbaar Ministerie heeft aangebracht, weerleggen. Sébastien Courtoy, die als eerste het woord nam, schopt meteen wild om zich heen en sneert naar de andere partijen.

“Ik ben tien dagen afwezig geweest op het proces, om dit pleidooi voor te bereiden. Want ja, men heeft gewoon te veel bewijzen, en het neemt veel werk in beslag om die te weerleggen”, zo klonk het eerst ironisch. “En ik heb gehoord dat iedereen hier alleen maar mooie woorden over had voor mij: antisemiet, nazi, dwaas,...”, zo voegde hij er meteen aan toe.

“Ik ben er trots op om aan de zijde van meester Taelman te pleiten, die in de gangen te horen gekregen heeft dat men haar carrière zou breken. Ik ben ook trots om naast meester Laquay te staan, mijn ‘fascistische’ vriend met wie ik naar nazimarsen luister. En ik ben er trots op om Mehdi Nemmouche te verdedigen. Ik ben verantwoordelijk voor het leven van de jongen hier achter mij”, zo wees hij naar de hoofdbeschuldigde.

LEES OOK. Veiligheidsmaatregelen opgeschroefd voor pleidooien verdediging op proces over aanslag Joods Museum

Na de sneren begon Courtoy aan het inhoudelijke deel van zijn pleidooi: volgens de advocaat was er in de nacht voor de aanslag in het Joods Museum iemand anders in het appartement van Nemmouche. Courtoy baseert zich op de getuigenis van de verhuurder van het appartement.

Uit diens verklaringen besluit de verdediging dat Mehdi Nemmouche pas de 24ste mei, de dag van de aanslag, bij de verhuurder om de wifi-code ging vragen. Nochtans was in de nacht ervoor al op de laptop van Nemmouche gesurft. En wel naar websites die bezwarend zouden kunnen zijn. Maar het moet dus wel iemand anders geweest zijn, stelde Courtoy. “En die persoon had in het appartement toegang tot alles: computer, kledij, camera’s, enzovoort.”

Courtoy wees ook op het feit dat de vrouw van de verhuurder Nemmouche na de aanslag op straat tegenkwam met meer zakken dan de dader volgens getuigen bij zich droeg. “Hij had een slaapzak bij zich”, aldus Courtoy, die een foto van de slaapzak aan de jury liet zien. “En bovendien kwam hij uit de tegengestelde richting van het museum. Mehdi Nemmouche kwam dus van ergens anders.”

“Ik heb geen zin in deze muppet show hier naast mij!”

Na een half uur kreeg Courtoy het naar eigen zeggen dan weer zwaar op de heupen van het openbaar ministerie, dat hij verweet hem opzettelijk uit zijn concentratie te brengen. “Ik heb geen zin in deze muppet show hier naast mij”, zo uitte hij zijn ongenoegen, verwijzend naar federaal procureur Bernard Michel en advocaat-generaal Yves Moreau, die hem naar eigen zeggen uit zijn concentratie probeerden te brengen.

Het OM zit quasi naast de verdediging in de assisenzaal. Courtoy was net bezig aan een uitleg over de opeisingsvideo van de aanslag, toen hij plots uitschoot: “Mevrouw de voorzitter, ik ben deze muppet show hier naast mij beu! Ze brengen me opzettelijk uit mijn concentratie, en het lukt nog ook.” Courtoy doelt op het gefluister tussen Michel en Moreau, en het wenkbrauwengefrons van Moreau in het bijzonder. Voorzitter Laurence Massart maande Courtoy aan zijn pleidooi voort te zetten, wat hij na nog enkele verwensingen ook deed.

Door jvh
AANGERADEN