Noord-Korea geeft zeldzame persconferentie: “Voorstel Kim Jong-un was realistisch”

Bron © BELGA,, BBC

Foto: AFP

Na de mislukte top tussen Donald Trump en Kim Jong-un, heeft de Noord-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho een zeldzame persconferentie gegeven. Daarin benadrukte hij dat zijn leider wel degelijk een “realistisch voorstel” heeft gedaan en dat hij niet alle maar sommige sancties wou laten opheffen, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse president verklaarde. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersagentschap kwamen de leiders intussen overeen om hun gesprekken voort te zetten.

Donald Trump en Kim Jong-un zagen elkaar woensdag en donderdag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De ontmoeting zou twee dagen duren, maar het programma werd onverwacht en abrupt ingekort. De twee gingen uiteen zonder nucleair akkoord. Op een persconferentie achteraf had de Amerikaanse president gezegd dat Noord-Korea alle sancties opgeheven wil zien, maar dat de Verenigde Staten dat niet konden toelaten.

LEES OOK. Hoe en waarom de top tussen Kim Jong-un en Donald Trump op een sisser afliep: “De Grote Leider werd plots te gulzig”

Nadat beide partijen vooruitgang hadden geboekt over de definitie van het woord ‘denuclearisatie’, een belangrijk twistpunt tijdens eerdere gesprekken, en nadat Kim zijn Amerikaanse collega had verzekerd dat de Noord-Koreaanse tests met kernwapens en raketten voorlopig geschorst zouden blijven, kwam Kim met een bijkomende eis op de proppen. Hij wilde dat er onmiddellijk een einde zou komen aan alle Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea. In ruil zou Noord-Korea de kernreactor in Yongbyon opgeven. Geen faire deal, vond Trump. Waarop de Amerikaanse president het aftrapte.

(lees verder onder de foto)

Noord-Korea geeft zeldzame persconferentie: “Voorstel Kim Jong-un was realistisch”
Noord-Korea’s minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho (rechts) tijdens de persconferentie. Aan zijn zijde: vice-minister Choe Son Hui Foto: AFP

Volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zat het anders: Kim had gevraagd de sancties gedeeltelijk op te heffen, in ruil voor het stopzetten van de tests van nucleaire wapens en lange-afstandsraketten en de ontmanteling van de belangrijkste nucleaire faciliteit. “Voorzitter Kim kreeg het gevoel dat hij niet begreep hoe Amerikanen rekenen.” Hij zei verder nog dat Kim “de wil” voor verdere onderhandelingen mogelijk heeft verloren. “Het werd glashelder dat de Verenigde Staten niet bereid waren ons voorstel te aanvaarden”, aldus Ri Yong-ho.

Later verklaarde het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA niettemin dat Kim Jong-un en Donald Trump zijn overeengekomen om “hun vruchtbare gesprekken over de denuclearisatie op het Koreaans schiereiland voort te zetten”. Ook willen beide leiders de relaties tussen beide landen blijven verbeteren, aldus KCNA.

Intussen bij Trump

Na het mislukken van de top met Kim Jong-un praatte de Amerikaanse president vanuit zijn presidentieel vliegtuig Air Force One nog met de leiders van Japan en Zuid-Korea. Hij sprak telkens bijna een kwartier met de Japanse premier Shinzo Abe en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Trump heeft hen volgens woordvoerder Sarah Sanders gezegd dat “hij de gesprekken zal verderzetten”.

Door evdg,jvh, adb
AANGERADEN