Dit is de Ronde van Rwanda: klimmen door een muur van geluid, duwen en trekken aan de finish

De Ronde van Rwanda: dat is klimmen, klimmen en nog eens klimmen. "Het land van duizend heuvels" heeft zijn naam niet gestolen. De Europese coureurs die dit jaar voor het eerst aan de start staan van de Ronde van Rwanda hebben zich al flink in de haren gekrabd: "Hier is geen meter vlak". In elke van de acht etappes zitten wel enkele kanjers van cols. Ook zo in de donderdagetappe tussen Karongi en Musanze, waar we opnieuw plaatsnamen in de volgwagen achter de kopgroep (bekijk de video hierboven).

Maarten Delvaux in Rwanda

2700 hoogtemeters op amper 138 kilometer. Eén col van tweede categorie als warmlopertje, gevolgd door drie stevige kleppers van eerste categorie. Nooit echt supersteil, maar in totaal toch goed voor 54 kilometer bergop. Op al die cols worden de renners wel voortgestuwd door een massa enthousiaste Rwandezen, voor wie deze wielerronde dé gebeurtenis van het jaar is. Vooral op de plaatsen waar de schookinderen gaan - honderden schreeuwende meisjes (in blauwe uniformpjes) en jongens (in bruine uniformpjes) rijden de coureurs door een muur van geluid. Met op de achtergrond de machtige vulkanen en de jungle van het Virunga Park, thuishaven van de gorilla's. Geen enkele wielerwedstrijd ter wereld heeft een mooier decor.

Aan de finish in Musanze (zie einde van de video) was héél de stad samengetroept om een glimp op te vangen van de lokale wielerhelden. De organisatie en politie had de handen overvol om de duizenden inwoners weg te houden van het aanstormende peloton. Dertig graden, een brandende zon, vuvuzela's en een georganiseerde chaos. Het is een dagelijks ritueel tijdens de Ronde van Rwanda.

LEES OOK

Nu in het nieuws