Maandag nog voorgesteld op CD&V-lijst, maar Kamerlid Veli Yüksel stapt over naar Open VLD

Bron © BELGA

Veli Yüksel. Foto: BELGA

/ Gent -

Kamerlid Veli Yüksel ruilt CD&V verrassend in voor Open VLD. De Gentenaar zal bij de verkiezingen van 26 mei op de vierde plaats staan van de Oost-Vlaamse Open VLD-Kamerlijst van Alexander De Croo. Nochtans raakte eerder deze week bekend dat Yüksel op de vierde plaats van de CD&V-Kamerlijst zou staan. En ook op de Limburgse Kamerlijst van de liberalen duikt ook een opvallende naam op: Grete Remen, het Vlaams Parlementslid dat een maand geleden nog uit N-VA stapte en vervolgens haar politieke afscheid aankondigde.

Veli Yüksel (47) zetelde in de legislatuur 2009-2014 in het Vlaams Parlement, en in de huidige legislatuur in de federale Kamer voor CD&V. “Ik ben tien jaar geleden in de politiek gestapt om dingen in beweging te zetten en vooruit te gaan met onze samenleving”, verklaart Yüksel in een persbericht van Open VLD. “Ik heb nooit graag aan de zijlijn gestaan en mijn engagement is nog altijd even groot. Ik heb Open VLD leren kennen als een partij van doeners met heldere standpunten. Van mensen die de handen uit de mouwen durven te steken. Ik wil daar deel van uitmaken en mijn steentje bijdragen zodat mijn inzet tot meer resultaten kan leiden voor de mensen van Oost-Vlaanderen en daarbuiten”, aldus Yüksel.

Yüksel maakt een positieve keuze, zegt hij. En hij wil de kaart trekken van een moderne economie die meegaat met haar tijd, waarin werknemers en zelfstandigen kunnen vooruit gaan. “Ik ben er erg van overtuigd dat ons land op internationaal vlak een grotere rol moet durven te spelen. Alleen door samenwerking kunnen we grote uitdagingen aanpakken. Ik vind me ook terug in de manier waarop Open VLD omgaat met diversiteit. Rechten en vrijheden voorop. Niet uw afkomst of stand maar uw toekomst telt.” Yüksel is zelf afkomstig uit Turkije.

Yüksel neemt vandaag ontslag uit de CD&V-fracties in het parlement en de Gentse gemeenteraad. Hij zal als onafhankelijke zetelen tot de verkiezingen van 26 mei. Nochtans hadden de christendemocraten afgelopen maandag 25 februari nog aangekondigd dat Yüksel op de vierde plaats van de federale lijst in Oost-Vlaanderen zou staan. Op de website van de Oost-Vlaamse CD&V staat Yüksels naam na de bekendmaking van zijn overstap overigens nog altijd op de ‘modellijst’:

Maandag nog voorgesteld op CD&V-lijst, maar Kamerlid Veli Yüksel stapt over naar Open VLD

De vierde plaats op de CD&V-Kamerlijst wordt ingenomen door Ilse Uyttersprot, voormalig burgemeester en huidig schepen in Aalst. Katrien Beulens, eveneens schepen in Aalst, krijgt de zesde plaats op de Vlaamse CD&V-lijst.

Nog een verrassing: Grete Remen

Maandag nog voorgesteld op CD&V-lijst, maar Kamerlid Veli Yüksel stapt over naar Open VLD
Grete Remen. Foto: rr

Ook op de Limburgse lijst voor de federale verkiezingen kondigt Open VLD een opvallende naam aan: CEO van Damhert Nutrition en Vlaams Parlementslid Grete Remen.

Een maand geleden had Grete Remen (52) nog haar afscheid van de politiek aangekondigd, nadat ze de voorbije ­jaren verschillende keren in aanvaring was gekomen met de N-VA-partijlijn. ­Remen, die in 2014 als verruimer werd binnengehaald, vindt dat N-VA te weinig ijvert voor de kmo’s en een duurzame economie.

“Nu engageer ik mij bij een partij die ondubbelzinnig kiest voor een sterke economie en waar freedom of speech wél in het DNA zit”, zegt Remen. Ze noemt Open VLD “een partij die wel voluit kiest voor een bloeiende economie, meer jobs, meer koopkracht. Een partij die de hervormingen aandurft die daar voor nodig zijn. Een partij die haar verantwoordelijkheid niet ontloopt of ons land niet in onbestuurbaarheid wil storten. Dat is het laatste wat de mensen en ondernemingen nodig hebben. De stap naar Open VLD is logisch. Dit voelt als thuiskomen.”

Lijsttrekker Patrick Dewael: “We zijn trots dat Grete onze liberale rangen versterkt. Ze is een rasechte onderneemster en een echte doener. Samen met haar familie heeft ze haar bedrijf helemaal opgebouwd. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met haar. Ze zal bij Open VLD haar visie en ideeën de vrije loop mogen laten gaan. Binnenkort bijvoorbeeld tijdens ons congres waarop we ons economisch programma zullen schrijven.”

Tot het einde van de legislatuur zal Remen als onafhankelijke zetelen. Bij Open VLD staat ze op 26 mei op de eerste opvolgersplaats.

Door yl, hca, adb, jvh