Laurens de Plus imponeert op slotbeklimming in voorlaatste rit UAE Tour, ploegmaat Roglic lyrisch na zege: “Je bent een reus!”

Foto: BELGA

Primoz Roglic heeft de voorlaatste rit in de UAE Tour gewonnen. Hij haalde het na een lange slotklim van Tom Dumoulin in de sprint . Met nog 1 rit te gaan en zonder pech is hij zeker van de eindoverwinning in de Ronde van de Emiraten. Ook Laurens de Plus toonde zich opnieuw van goudwaarde. Hij finishte na berewerk op de beklimming als elfde in de rit en schuift in het algemeen klassement op naar de negende plaats. Bjorn Lambrecht van Lotto-soudal werd zestiende.

In de UAE-tour kregen de renners vandaag opnieuw een pittige slotklim voor de wielen geschoven. In tegenstelling tot vorige etappes ging het deze keer wel om een erg lange klim: 18.5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.6%. Spek naar de bek van leider Primoz Roglic dus.

De rit werd gekenmerkt door een vroege ontsnapping van Adam Hansen. De veteraan van Lotto-Soudal kreeg 2 minuten voorsprong vooraleer er zich een groepje losmaakte uit het peloton en de achtervolging inzette. Dat resulteerde in een kopgroep van acht renners op 140 kilometer van de meet. Hun voorsprong liep op tot maximum 9’10, maar het peloton begon dan toch aan een inhaalrace. Met een goeie 5 minuten bonus begon de kopgroep aan de enige klim van de dag: de Jebel Jais. Maar die bonus smolt als sneeuw voor de zon. De kopgroep viel uit elkaar en een voor een werden de koplopers opgeraapt door het peloton. De steilste stukken van de klim moesten toen nog komen.

In het peloton leidden Jumbo-Visma en Movistar de debatten. Laurens De Plus verzette opnieuw berewerk voor ploegmaat en klassementsleider Primoz Roglic en bij Movistar werden alle zeilen bijgezet om wereldkampioen Valverde alsnog naar de overwinning te helpen. De Spanjaard moest daarvoor wel 21 seconden goedmaken op Roglic. Het tempo van De Plus zorgde voor slachtoffers. Onder andere Richie Porte en Tony Gallopin moesten het peloton laten rijden en ook de laatste der koplopers, Rosskopf (CCC), werd op 2 kilometer van de streep gegrepen. De snelheid zorgde er ook voor dat er geen aanvallen kwamen uit het peloton. De Plus bleef sleuren op kop tot een goeie 400 meter van de top, waarna Tom Dumoulin (Sunweb) de sprint inzette. even leek het erop dat de Nederlander zijn eerste ritwinst zou halen, maar dat was buiten leider Roglic gerekend. In de laatste meters ging hij nog over Dumoulin en schreef zo voor de eerste keer deze week de overwinning op zijn naam. Door de winst is hij ook meteen zeker van de eindoverwinning, want morgen volgt er een vlakke rit.

Laurens de Plus imponeert op slotbeklimming in voorlaatste rit UAE Tour, ploegmaat Roglic lyrisch na zege: “Je bent een reus!”
Foto: bow

“Reus” De Plus

Na de finish zocht Roglic meteen naar zijn maatje De Plus voor een welgemeende omhelzing: “Je bent een reus”, zei hij aan onze landgenoot. “Het plan was om te verdedigen, maar Primoz voelde zich super goed. Ik ook en Tony Martin en Jos van Emden ook. Dat geeft moraal. Dan kan je nog iets meer”, zegt de Plus meteen na de finish. “Misschien laat ik hier door mijn kopwerk een top 10-plaats liggen, maar we hebben met de ploeg duidelijk afspraken. Het klikt super goed met Primoz en als je weet dat hij de coming man is in het wielrennen, dan voelt dat echt goed. Vanavond hebben we wel een glaasje champagne verdiend.”

Tom Dumoulin baalde dan weer met zijn tweede plaats: “Als je zo dicht bij de winst bent, dan wil je winnen. Ik volgde Daniel Martin. hij ging aan op 300 meter maar hield dan 100 meter later in. Het dreigde stil te vallen en toen moest ik vroeg aangaan en kwam ik heel snel op kop. Ik heb wel een goeie sprint, maar als je zo snel op kop komt dan is de kans groot dat er nog jongens over komen.”

Het begin van de rit werd ontsierd door een valpartij en daar was ook Dumoulin slachtoffer van. “Op de een of andere manier heb ik iets in mijn been verrekt waardoor ik even aan opgeven dacht, maar ik ging toch door en werd uiteindelijk nog tweede. De conditie is dus, ondanks die mindere dag aan het begin van de week goed.”

Bekijk hier de beelden van de finish

 

 

De volledige uitslag

 

 

Door sive, bow