Herboren Laurens De Plus is dé revelatie van UAE Tour: “Na zo veel miserie is het plezant om te tonen dat je het nog steeds kan”

Bron © BELGA

Laurens De Plus zag z’n kopman winnen en stak dus ook de handen in de lucht toen hij over de meet kwam. Foto: BELGA

De nakende eindzege van Primoz Roglic (Jumbo-Visma) in de UAE Tour is in grote mate te danken aan Laurens De Plus. De renner verrichtte vrijdag knap kopwerk tot op 400 meter van het eind van de slotklim en finishte uiteindelijk zelf nog als elfde, op vijf seconden. Hij zag z’n kopman winnen en dus gingen ook bij de renner uit Ninove de handen in de lucht.

LEES OOK. Laurens de Plus imponeert op slotbeklimming in voorlaatste rit UAE Tour, ploegmaat Roglic lyrisch na zege: “Je bent een reus!”

Enorme vreugde na afloop op de Jebel Jais. Roglic vloog in de armen van De Plus en gaf hem een warme knuffel. Onze landgenoot fietst als herboren bij Jumbo-Visma, nadat hij deze winter Quick Step verliet. Vorig seizoen ging compleet de mist in na een aanrijding op trainingskamp in Zuid-Afrika eind januari.

“Ongelooflijk, hier heb ik zo hard voor gewerkt”, zei De Plus. “Na zoveel pech vorig jaar en dan ook nog eens die valpartij in 2017 in de Ronde van Lombardije, beleefde ik een zorgeloze winter. Ik kon me eindelijk eens perfect klaarstomen op het seizoen en ik kwam hier met een heel goed gevoel naar deze koers. Dat we het dan ook nog eens waarmaken, stemt me echt ongelooflijk blij. Primoz is zo’n straffe kopman, hij maakt het gewoon af en pakt hier (naar alle waarschijnlijkheid, red) de eindzege. Straf.”

De Plus sleurde lange tijd op kop op de slotklim, net zoals hij dat ook deed in de rit naar Jebel Jafeet eerder waar de Sloveen finaal tweede zou worden na Valverde. Heel wat renners kraakten onder zijn beukwerk. “Het plan was om te verdedigen maar Primoz voelde zich goed, we besloten ervoor te gaan en dat motiveert, je kan dan dat tikkeltje extra.”

 

“Ik denk dat we vanavond wel een glaasje champagne verdiend hebben”, lachte hij nog. “Neen, ik vind het niet erg dat ik hier zelf geen top tien rijd. Ik ben hier om Primoz te helpen, hij is de ‘coming man’ en kan het klaarspelen. Dan moet je je eigen ambitie opzijzetten. Weet je, ik ben gewoon zo ongelooflijk blij dat we het hier zo goed doen, dat ik ook goed rijd. Na zo veel miserie is het echt plezant om gewoon te kunnen tonen wat je in huis hebt, te tonen dat je het nog steeds kan. Met deze kopman trek ik heel graag naar de Giro.”

Roglic: “Wat Laurens deed was straf”

Ook kopman Roglic was onder de indruk van het beukwerk van Laurens De Plus. “Waw, je bent een reus”, riep hij tegen De Plus meteen na de finish waarbij ze in elkaars armen vielen en de Sloveen de jonge Belg even de hoogte in tilde.

Herboren Laurens De Plus is dé revelatie van UAE Tour: “Na zo veel miserie is het plezant om te tonen dat je het nog steeds kan”
Foto: Photo News

“Wat Laurens deed was straf”, herhaalde Roglic even later. “Hij hield het tempo heel hoog, al was het niet alleen hij die zijn werk deed, iedereen in de ploeg knokte hier voor mij.”

Met enkel nog een sprintetappe op zaterdag en een halve minuut voorsprong kan er nog weinig foutlopen voor de Sloveen. “In je eerste wedstrijd meteen scoren is plezant en goed voor het zelfvertrouwen. Hiervoor ging ik op hoogtestage, dus ik wist niet meteen waar ik me aan moest verwachten. Het gevoel is hier goed, de conditie is goed”

De Sloveen start in mei in de Giro en mikt op de eindzege nadat hij vorig jaar vierde werd in de Tour. Is hij niet te vroeg in vorm werd gevraagd. “Neen hoor, nog lang niet. Daar maak ik me geen zorgen over.”

Dumoulin dacht na val aan opgeven

Tom Dumoulin werd dus gevloerd in de sprint. “Het is wel jammer dat ik er zo dicht bij was en het dan net niet haal. Anderzijds: tijdens de etappe dacht ik aan opgeven, dus moet ik het positieve onthouden”, stelde de Nederlander.

Herboren Laurens De Plus is dé revelatie van UAE Tour: “Na zo veel miserie is het plezant om te tonen dat je het nog steeds kan”
Foto: AFP

Dumoulin kwam na zo’n vijf kilometer ten val, samen met nog enkele ander renners. “Vervelend, ik deed me wel pijn, het was alsof ik mijn been ‘overstretched’ had. Een tijdlang, toch wel een uur, dacht ik aan opgeven. Ik zette door en ik word nog tweede, dus hard mag ik niet klagen.”

De sprint begon al vroeg. “Ik volgde Daniel Martin”, aldus Dumoulin. “Hij ging aan op 300 meter maar hield dan 100 meter later in. Het dreigde stil te vallen en toen moest ik wel aanzetten en zat ik snel op kop. Ik heb wel een goeie sprint in de benen, maar als je zo snel op kop komt dan is het risico groot dat er nog jongens over komen. Dat is balen. Als je er zo dicht bij bent, dan wil je ook winnen.”

Roglic toonde zich heel sterk. Viel er wel iets tegen te beginnen? “Ja, toch wel. Het is niet omdat je de sterkste bent in koers, dat je ook wint. Stel dat hij even geblokkeerd zit in die sprint, dan win ik wel. Dus dit is jammer. Maar goed, de conditie is alleszins goed, ondanks die mindere dag in de eerste bergrit.”

AANGERADEN
Meest recent