EK ATLETIEK. Thomas Van der Plaetsen sluit eerste dag af op plaats negen, Bolingo pakt zilver op 400 meter

© AFP

Thomas Van der Plaetsen is zaterdag in Glasgow begonnen aan zijn zevenkamp op het EK atletiek indoor. Vooraf droomde hij van een medaille, maar na de eerste dag staat hij slechts negende. Renée Eykens kende een betere dag, zij plaatste zich voor de finale van de 800 meter. Vanavond gaat Cynthia Bolingo nog op zoek naar een medaille op de 400 meter.

Na afloop van de eerste twee proeven in de zevenkamp stond Thomas Van der Plaetsen zaterdagmiddag op een tiende plaats op het EK indooratletiek in het Schotse Glasgow. “Dat was een bizarre sprint”, vertelde de 28-jarige Oost-Vlaming na de 60 meter. “Ik veroorzaakte zelfs bijna een valse start. Mijn tegenstanders naast mij bewogen veel en ik reageerde, klaar om te vertrekken. Toen ik opnieuw in de correcte positie zat, was het startschot gegeven. Dat kostte me tijd en op 60 meter is dat moeilijk goed te maken. Frustrerend.”

In het verspringen zette hij bij zijn eerste sprong met 7m57 al meteen zijn beste resultaat neer, op 21 centimeter van zijn persoonlijk record. Dat leverde een vierde stek en 952 punten op, goed voor een totaal van 1.714 punten en een tiende plaats na twee proeven. De leiding is met 1.943 punten in handen van de Brit Tim Duckworth, de Est Karl Robert Saluri volgt met 1.905 punten. “Zij kunnen de 6.200 punten behalen die volgens mij nodig zijn voor een stek op het podium, de rest heeft wat punten verloren. Nu is het aan mij om beter te doen in de komende proeven. Ik moet zien dat ik nog kans maak op een mooie plaats in de eindstand na de proeven van zaterdagavond.”

© AFP

Het kogelstoten bracht alvast niet de verhoopte beterschap. Met een elfde stek zakte hij na afloop van de derde proef naar de elfde plaats in de zevenkamp. Zijn beste poging van 13m76 leverde hem niet meer dan 714 punten op en de elfde en tevens voorlaatste plaats in het kogelstoten. Met een totaal van 2.428 is ook in de tussenstand de elfde plaats zijn deel en lijkt het podium ver weg.

Van der Plaetsen sloot de eerste dag uiteindelijk af op plaats negen. “Het was niet mijn beste dag”, gaf hij toe. “Ik had het gevoel van net niet”, zei de 28-jarige Gentenaar. “De 60m was frustrerend, in het verspringen ging het niet zo ver. Met de kogel kende ik moeilijkheden en het hoogspringen was het beste. De trainingen waren goed verlopen maar soms komt het er niet uit in de competitie. Ik weet niet hoe het komt.” Onze landgenoot telt 119 punten achterstand op Jorge Urena, die derde staat en voorlopig brons in handen heeft. “Ik geloof dat ik nog in de running ben voor het podium”, hield hij zich sterk. “Ik zal morgen voor elk punt strijden.”

Zondag zijn er nog de 60 meter horden, het polsstokspringen en de afsluitende 1.000m.

Bolingo pakt medaille

© BELGA

Renée Eykens plaatste zich zaterdag voor de finale van de 800 meter bij de vrouwen. In de eerste halve finale eindigde onze landgenote in 2:02.85 op de tweede plaats, net achter de Spaanse Esther Guerrero (2:02.43). De top drie van elke halve finale stoot door naar de finale van zondag.

Bolingo maakte in de reeksen én de halve finales van de 400 meter indruk met een nieuw Belgisch record. Zaterdagavond schreef de Brusselse een nieuw hoofdstuk van haar sprookje in de finale.

Ze behaalde zilver op de 400 meter met een nieuw Belgisch record. De 26-jarige Brusselse klokte af in 51.62, liefst 75 honderdsten onder haar vorige besttijd. Het goud ging naar de Zwitserse Léa Sprunger, die amper één honderdste sneller was (51.61). De Nederlandse Lisanne de Witte pakte brons in 52.34.

LEES OOK.Zilver en toch drama voor België: Bolingo komt één honderdste tekort voor Europese titel indoor op de 400 meter

Vooraf bleef ze er opvallend kalm bij. “Of er een podiumplek in de maak is? We zullen wel zien hoe ik deze dag verteer. Maar dat geldt voor alle loopsters. Ik hoop gewoon voort te kunnen gaan op mijn elan. Daarvoor moet ik geconcentreerd blijven.” De 26-jarige Cynthia Bolingo stond voor het eerst in haar carrière in een individuele finale op een groot kampioenschap. Vorige zomer werd ze met de Belgian Cheetahs wel al vierde op de 4x400 meter op het EK outdoor in Berlijn. In de halve finales vrijdag verbeterde ze al haar Belgisch record tot 52.37.

© Photo News

Gemengde gevoelens voor Hanne Maudens: “leuk, maar blij dat het gedaan is”

Hanne Maudens heeft de vijfkamp op het EK indooratletiek in Glasgow op de achtste plaats beëindigd. “Het was een leuke dag, maar ik ben blij dat het voorbij is”, zei ze vrijdagavond na afloop van de laatste proef.

“Er waren goede en slechte zaken. Ik ben nog jong. Ik ben heel tevreden over mijn horden, waar ik mijn persoonlijk record evenaar, en mijn verspringen. Na het kogelstoten, dat minder goed was dan in Gent (op het BK, red), wist ik dat top vijf niet meer mogelijk was.”

De 21-jarige Maudens bevestigde dat ze zaterdag niet deelneemt aan het verspringen, hoewel ze het minimum lukte. “Vandaag was het heel zwaar, ook mentaal”, besloot ze.

© Photo News

Karsten Warholm wint 400m met recordtijd

De Noor Karsten Warholm heeft op zaterdag het Europees record op de 400m geëvenaard bij zijn overwinning in de finale op het EK indoor in Glasgow.

Warholm zette een tijd van 45 seconden en 5 honderdsten neer en doet zo even goed als de Duitser Thomas Schönlebe in 1988.

De ex-wereldkampioen 400m horden liet in de finale de Spanjaard Oscar Husillos (45.66) en de Nederlander Tony van Diepen (46.13) achter zich.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten