Voormalig helper Tom Dumoulin geeft als tweede Oostenrijkse renner bloeddoping toe: “Laatste dagen waren een nachtmerrie”

Bron © BELGA

In 2018 won Preidler nog in de Ronde van Polen Foto: PAP

In navolging van de Oostenrijkse wielrenner Stefan Denifl heeft ook zijn landgenoot Georg Preidler bekend bloeddoping te hebben gebruikt. De 28-jarige Preidler rijdt sinds vorig jaar voor de Franse ploeg Groupama-FDJ. Daarvoor reed hij voor het Sunweb van tom Dumoulin. De dopingbekentenis blijft niet zonder gevolgen. De wegen van Preidler scheiden immers met zijn team Groupama-FDJ.

Klik hier voor onze digitale wielergids

“Ik heb een fout gemaakt en wil eerlijk zijn”, zegt Preidler maandag in Oostenrijkse kranten. “Het was de grootste fout van mijn leven. Alles wat ik kan zeggen, is dat ik niet meer kon leven met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik vals heb gespeeld. De laatste dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet meer eten en slapen.”

Wanneer hij gebruik heeft gemaakt van de verboden bloedtransfusies, is niet duidelijk. Preidler benadrukt wel dat bij hem alleen bloed is afgenomen en dat het nooit is teruggebracht in zijn lichaam. “Maar alleen het idee al is strafbaar.”

Preidler stapt zelf op bij Groupama-FDJ

De Franse WorldTourploeg laat maandag weten dat Preidler uit eigen beweging en met onmiddellijke ingang zijn ontslag heeft aangeboden. De 28-jarige renner verwees daarbij naar zijn “onaanvaardbare betrokkenheid” bij het Oostenrijkse dopingschandaal. Volgens FDJ heeft Preidler toegegeven eind 2018 twee bloedtransfusies te hebben ondergaan.

FDJ zegt de feiten te betreuren en samen te werken met alle instanties.

Oostenrijkse dopingzaak

Afgelopen week kwam de dopingzaak in Oostenrijk aan het rollen. Tijdens de WK noordse nummers in Seefeld werden vijf langlaufers opgepakt, onder wie twee Oostenrijkers. Eén van hen, Max Hauke, werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie. De politie deed tegelijkertijd in de Duitse stad Erfurt een inval. Daarbij werd de Duitse arts opgepakt die wordt beschouwd als spil in de zaak. Hij zou de apparatuur voor bloeddoping hebben overgenomen van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner, die in het verleden renners van de toenmalige Rabobankploeg hielp bij verboden praktijken.

Stefan Denifl gaf afgelopen weekend toe dat hij bloeddoping heeft gebruikt. De 31-jarige Oostenrijker, winnaar van een Vueltarit in 2017, zou dit seizoen in dienst van Greg Van Avermaet bij CCC gaan rijden maar zijn contract werd eind 2018 “om persoonlijke redenen” ontbonden.

Play

bekijk ook

Ongeziene beelden: jurywagen stopt plots en veroorzaakt val voor start van Kuurne-Brussel-Kuurne bij junioren

In het spoor van de fans van Flandrien Yves Lampaert: zo hectisch gaat het eraan toe om alles van de koers te zien

Door (belga)
AANGERADEN