Na controversiële documentaire: Studio Brussel en Qmusic blijven Michael Jackson draaien

Na de controversiële documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin Michael Jackson beschuldigd wordt van kindermisbruik, zal de VRT naar eigen zeggen omzichtiger om springen met de muziek van de Amerikaanse popster. Ook bij Medialaan, eigenaar van de zender QMusic en Joe, wordt extra aandacht besteed aan de controverse. Eerder had de Britse radiozender BBC 2 al aangekondigd voortaan geen nummers van Jackson meer te dragen, maar zo ver gaan de Vlaamse omroepen dus - voorlopig - niet.

ehu

Eind januari ging Leaving Neverland in première, een vier uur durende documentaire die geen fraai beeld schetst van Michael Jackson. In de documentaire getuigen twee mannen over hoe ze als kind jarenlang zijn misbruikt door de wereldberoemde popster. Recensenten die de documentaire zagen, twijfelden geen moment aan de waarachtigheid van de verhalen. “Na twee minuten in de film besef je al dat de erfenis van Michael Jackson nooit meer dezelfde zal zijn”, schreef Benjamin Lee in The Guardian.

LEES OOK. Het monster genaamd Michael Jackson: “Publiek was in shock”

© Reuters

In de nasleep van de documentaire heeft onder andere de Britse radiozender BBC Radio 2 in stilte besloten om geen nummers van Jackson meer te draaien. De VRT-radio’s gaan bij ons zo ver nog niet, al laat woordvoerder Hans Van Goethem wel weten voortaan “omzichtiger te zullen omspringen” met zijn muziek. “De VRT zal geen censuur toepassen, of de muziekgeschiedenis herschrijven”, klinkt het in een reactie aan Het Nieuwsblad. “Als we nu een nummer van hem spelen, dan zal in de presentatie verwezen worden naar de huidige controverse, en indien nodig context worden meegegeven.” Van Goethem geeft wel mee dat de zanger mogelijk wel minder zal worden gespeeld.

Ook aan de Medialaan, thuis van radiozenders Joe en Qmusic, willen ze van een ban niet weten. “Daarvoor is zijn muzikale nalatenschap te groot”, legt woordvoerster Sara Vercauteren uit aan onze redactie. “Als het thema actueel is, zoals nu, gaan we dat wel uitvoerig toelichten in onze programma’s. Dat hebben we de afgelopen weken trouwens al uitgebreid gedaan. Maar het is niet zo dat we dit voortaan voor of na elke plaat gaan oprakelen.”

Vrijdagavond wordt Leaving Neverland op Canvas uitgezonden.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook