Tom Boonen over de dominantie van Deceuninck-Quick Step: “Het ligt niet aan de ontbijtgranen, hé”

Tom Boonen blikte bij VTM nieuws terug op het Vlaamse openingsweekend en de dominantie van zijn ex-ploeg Deceuninck - Quick Step. “Het ligt niet aan de ontbijtgranen, hé”, stelde hij.

LEES OOK. Ronduit indrukwekkend: Deceuninck-QuickStep won afgelopen tien jaar 136 koersen meer dan eerste achtervolger Team Sky

“Magic in the house”

“In die ploeg zit gewoon al jaren een traditie”, aldus Boonen. “De renners die erbij komen zijn meestal gewoon heel trots dat ze mee mogen rijden. Zeker als het Vlaams voorjaar voor de deur staat. Dat begint al op stage in december te kriebelen: vanaf dan wordt erover gepraat en wordt er samen naar toegeleefd. Ik neem aan dat ook andere ploegen dat doen maar op één of andere manier is the magic in the house, daar.”

Dat het vertrek van mannen als Boonen zelf en Niki Terpstra meteen wordt opgevangen, verbaast Boonen niet. “Vanaf het moment dat er zo iemand vertrekt, komen er opportuniteiten voor mannen die daarvoor misschien iets gelatener waren. Die tevreden waren met wat in de schaduw rijden en af en toe een prijs rijden. Maar plots zien die een mogelijkheid om een stap voorwaarts te zetten. En de capaciteiten hebben ze, anders rijd je niet in zo’n ploeg. En dan kunnen mannen zoals Stybar plots ontbolsteren. Want het was een heel andere Stybar die ik zag: heel zelfzeker.”

De Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag waren twee totaal verschillende wedstrijden. “Zaterdag was het likkebaardend kijken om te zien hoe de koers zich ontplooide, kijken wie de dikste kloten (sic) had om te wachten of te durven gaan.”

“Ze waren blij dat Jungels wegreed”

“Zondag was het gewoon één grote machtsvertoning, als je Bob Jungels bezig zag. Toen ze met die paar man voorop waren, was hij die gewoon aan het opeten en waren ze blij dat hij wegreed. Dat Jungels meteen raak trof in het voorjaar had ik wel verwacht, hij heeft een heel sterk lichaam, hij kan die klimmen in Luik aan maar ook de Vlaamse hellingen. Ik vergelijk hem wel eens met de jonge Valverde, hij is capabel om op alle terreinen uit te pakken. Hij heeft genoeg bagage van bij de jeugd, hij heeft toen heel veel in Vlaanderen gereden en spreekt ook wat Vlaams. Nu heeft hij de liefde voor de Vlaamse koers zelf ervaren: ik denk dat we hem in de toekomst nog heel vaak terug zullen zien. De Ronde? Ik geloof in hem, ik had hem al als favoriet staan in elke koers waarin hij start. Hij heeft meteen alle kaarten op tafel gegooid en kan rekenen op een heel sterke ploeg.”

“Ik zag een heel sterke Terpstra”

En de verliezers? “Ik zag een heel sterke Terpstra, die is echt goed. De Omloop heeft hij traditioneel gemist, typisch Niki, maar zondag was hij heel sterk in de finale. Zijn sprint laat het beste vermoeden.”

LEES OOK. Na Vlaanderen opent Waals wielerseizoen dinsdag met GP Le Samyn: kasseien, slecht weer en… Deceuninck - Quick Step

Door vml