Japanse rechter aanvaardt vrijlating van autobons Carlos Ghosn in ruil voor 8 miljoen euro borg

Bron © BELGA

Carlos Ghosn. Foto: AFP

De rechtbank in Tokio heeft dinsdag besloten dat de ex-topman van autobouwers Renault, Nissan en Mitsubishi, Carlos Ghosn, mag worden vrijgelaten op borgtocht. Dat melden verschillende Japanse media. Het bedrag van de borg werd vastgesteld op 1 miljard yen, omgerekend zo’n 8 miljoen euro. Mogelijk kan Ghosn vandaag al de gevangenis verlaten.

De advocaten van de in opspraak gekomen Ghosn hadden enkele dagen geleden een nieuwe aanvraag ingediend tot vrijlating op borgtocht van hun cliënt. Het was al de derde keer dat een dergelijke aanvraag werd gedaan. De vorige aanvragen werden telkens afgewezen. Vorige maand wisselde de voormalige Nissan-topman nog van juristen.

De 64-jarige Ghosn zit sinds 19 november in de gevangenis in Tokio en riskeert tot 15 jaar cel. Hij werd opgepakt op verdenking van financiële malversaties. Na zijn arrestatie werd Ghosn de laan uitgestuurd als voorzitter van Nissan en Mitsubishi. Hij trad ook af als CEO en voorzitter van Renault. Zelf zegt de automagnaat onschuldig te zijn.

Een startdatum voor het proces tegen hem is er voorlopig niet. Mogelijk duurt het nog maanden alvorens de zaak wordt behandeld.

LEES OOK. Sjoemelende Renault/Nissan-topman kan nog 30 miljoen ontslagvergoeding vangen

AANGERADEN