UCI schorst Preidler en Denifl met onmiddellijke ingang na dopingbiecht

Bron © BELGA

Georg Preidler Foto: BELGAIMAGE

De Internationale Wielerunie UCI legt Georg Preidler en Stefan Denifl een voorlopige schorsing op met onmiddellijke ingang. Dat heeft de instantie dinsdag laten weten. Beide Oostenrijkse renners gaven de voorbije dagen toe bloeddoping te hebben gebruikt.

Denifl gaf afgelopen weekend toe dat hij bloeddoping heeft gebruikt. De 31-jarige Oostenrijker, winnaar van een Vuelta-rit in 2017, zou dit seizoen in dienst van Greg Van Avermaet bij CCC gaan rijden, maar zijn contract werd eind 2018 “om persoonlijke redenen” ontbonden.

Maandag legde dan ook Preidler bekentenissen af. De 28-jarige Oostenrijker reed sinds vorig jaar voor de Franse ploeg Groupama-FDJ, daarvoor kwam hij vijf seizoenen uit voor de huidige Sunweb-formatie van kopman Tom Dumoulin. Hij hielp de Nederlander in 2017 als knecht aan de eindzege in de Giro. Na zijn dopingbiecht stapte hij op bij FDJ.

Vorige week ging de dopingzaak in Oostenrijk aan het rollen. Tijdens het WK noordse ski in Seefeld werden vijf langlaufers opgepakt, onder wie twee Oostenrijkers. Eén van hen, Max Hauke, werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie. De politie deed tegelijkertijd in de Duitse stad Erfurt een inval. Daarbij werd de Duitse arts opgepakt die wordt beschouwd als spil in de zaak. Hij zou de apparatuur voor bloeddoping hebben overgenomen van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner, die in het verleden renners van de toenmalige Rabobankploeg hielp bij verboden praktijken.

Door (belga)
AANGERADEN