Pech voor Lotto-Soudal: Jelle Wallays out voor klassiek voorjaar, nog niet genoeg hersteld van zware val

© BELGA

Lotto-Soudal kan dit klassieke voorjaar geen beroep doen op Jelle Wallays. De 29-jarige West-Vlaming staat nog niet ver genoeg in de voorbereiding op het seizoen na zijn val in de Ronde van San Juan. “We hebben nu gekozen voor een rustige heropbouw. Ik mik nu op de Ronde van Romandië, eind april.”

hc, bvc

Jelle Wallays kon gisteren voor het eerst weer echt buiten trainen. Op 28 januari crashte de Stadenaar loodzwaar in de tweede rit van de Vuelta a San Juan en verloor hij daarbij enkele tanden. De eerste prognose was dat hij misschien al zou hervatten in Danilith Nokere Koerse van woensdag 20 maart, maar dat komt véél te vroeg. “Veertien dagen na de val begon ik opnieuw te trainen, maar na mijn tandoperatie – waarbij ik vervangexemplaren kreeg – had ik last van een serieuze terugval. Achteraf bekeken was die val echt wel zwaar. Vorige week had ik nog drie dagen lang loeiharde hoofdpijn.”

Ploegleider Frederik Willems gaf gisterochtend toe dat het geen goede keuze zou zijn om het werkpaard nog overhaast klaar te stomen voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers. “Daarmee doe je niemand een plezier. De ploeg niet en ook de renner niet. Aan negentig procent van je mogelijkheden kan je tegenwoordig toch niet koersen.”

Wallays heeft intussen drie nieuwe tanden. “Pas over een maand heb ik een nieuwe controle bij dokter Swennen van Topdokters. Dan wordt er gekeken hoe het verder moet met dat stuk bot dat ontbreekt in de kaak. In het slechtste geval volgt er nog een operatie. We zien dan wel wanneer dat gepland wordt.”

“Ik mik op de Ronde van Romandië, die dus na alle klassiekers komt. Het seizoen stopt niet met Luik-Bastenaken-Luik. Dan denk ik maar aan de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van België, of misschien realiseer ik mijn droom: de Giro én de Tour in hetzelfde jaar rijden. Maar daar beslis ik niet over, wel de teamleiding.”

LEES OOK

Nu in het nieuws