Tom Boonen verklaart het geheim van Quick Step en beschermt Wout van Aert: “Als die dit jaar nog uitslagen rijdt, petje af”

Foto: Photo News

Oliver Naesen en Sep Vanmarcke waren samen met vaste gasten Tom Boonen en Karl Vannieuwkerke van de partij voor Extra Time Koers. En er viel heel wat te bespreken na het openingsweekend van het Vlaamse wielervoorjaar. Boonen hield zich alvast niet in.

Vanmarcke stelde teleur in de Omloop Het Nieuwsblad en dat is eigenlijk een understatement. “Vandaag was een ‘dubbeldag’ voor mij”, aldus de kopman van EF Education First Pro Cycling. “De meeste renners kennen dat wel: ’s morgens én s’ avonds intensief trainen.”

Naesen reageerde op z’n Naesens: “Ik heb anderhalf uur op de rollen gereden.” Een vreemd kijkende Boonen deed nog beter. “Een dubbeldag? Dat ken ik niet...”

Maar hoe zat dat nu eigenlijk met die 93ste plaats van Vanmarcke? “Ik heb er toch een beetje van wakker gelegen. Je vraagt je af wat er is misgegaan. Daarvoor ging alles goed en pakte ik zelfs een etappezege (in de Ronde van de Haut Var, red.), wat me niet zo vaak overkomt. Maar tijdens de Omloop liep het volledig mis. Dan zit je wel met een aantal vragen, maar ik maak me nog niet heel veel zorgen nu. Ik was gewoon een paar dagen niet fit, heel vreemd.”

Boonen stelde de 30-jarige renner vervolgens gerust. “Voor mij was dat vaak de voorbode van supervorm”, aldus de ex-wereldkampioen. “Soms krijg je gewoon een hongerklop, maar dat kan dus ook goed zijn. De week nadien ben je dan soms kei goed en ineens vertrokken.

Tom Boonen verklaart het geheim van Quick Step en beschermt Wout van Aert: “Als die dit jaar nog uitslagen rijdt, petje af”
Foto: BELGA

“Jungels kan alle eendagskoersen winnen”

Vanmarcke vindt dat er tegenwoordig een aantal renners voor koersen als Luik-Bastenaken-Luik nu ook goed zijn in het Vlaamse werk. Maar daar was Boonen het niet mee eens. “Het zijn toch nog altijd Belgen en meer specifiek Vlamingen. Jungels? Ik denk dat die gewoon uitdagingen zoekt. De grens tussen Vlaams en Ardens voorjaar was waarschijnlijk een modetrend want vroeger reden ze alles. Mannen als Dylan Teuns en Tim Wellens hebben die bagage en ervaring vanuit de jeugd. Een buitenlandse renner heeft dat minder. Maar een koers is een koers. Het parcours is ook nooit het probleem geweest, wel de finish. Nu hebben ze die van Luik en de Amstel veranderd.

Boonen kent Jungels, de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne natuurlijk goed. En onze landgenoot voorspelt nog meer zeges voor de Luxemburgse kampioen. “Op termijn denk ik dat Bob alle eendagswedstrijden kan winnen. Ik denk ook dat hij dat van plan is. Ik heb veel met hem gesproken. Hij werd rustig gebracht tijdens de Waalse klassiekers, waar minder aandacht en druk voor is bij Quick Step, maar nu is het dus meer het Vlaamse werk.”

Van Aert

Het panel liet zich ook kort uit over het weekend van Wout van Aert, die 13de werd in zijn eerste koers van het seizoen (de Omloop). “Iedereen droomt altijd van meer”, aldus Naesen. “Als je niet op het podium staat, heb je niet gekregen wat je gehoopt had na een drukke winter.”

“Van Aert heeft nooit uitgesproken dat hij in zijn tweede seizoen beter wil doen dan in zijn eerste”, vulde Boonen aan. “Hij heeft de slechts mogelijke voorbereiding gehad. Als Wout nog uitslagen rijdt dit jaar, petje af. Bovendien stond er veel tegenwind in de Omloop, dat was anders dan vorig jaar. Ik denk dat hij dat cash betaald heeft.”

Tom Boonen verklaart het geheim van Quick Step en beschermt Wout van Aert: “Als die dit jaar nog uitslagen rijdt, petje af”
Foto: Photo News

Het geheim van Quick Step

Quick Step was de winnaar van het weekend met twee overwinningen in het openingsweekend en Florian Sénéchal die de GP Le Samyn won. “Het is een beetje traditie”, aldus Boonen. “Waar dat succes vandaan komt? Zo’n Sénéchal kwam al stage doen bij ons in 2012 en dat was toen al van ‘oké’. Geen enkele renner komt zomaar bij de ploeg. Er is altijd een groter plan. Bij andere teams denk ik dat ze de laatste plekken invullen met: die is nog vrij, zullen we hem eens bellen? Dat is een groot verschil met de structuur van Quick Step. Ze denken jaren op voorhand en jongeren leren in alle rust wat het is om in een topploeg te rijden.”

Vanmarcke gaf vervolgens toe al eens met Patrick Lefevere te hebben gesproken. “Maar het is er nooit van gekomen? Of ik dan al meer had gewonnen? Misschien wel, maar je kan dat moeilijk vergelijken. Ik ben daar ook niet echt mee bezig.”

Door vtvn