ECB laat lage rente ongemoeid tot eind dit jaar

Bron © BELGA

ECB-topman Mario Draghi. Foto: REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt zoals verwacht de rente op het huidige, zeer lage niveau. Nieuw is dat de instelling uit Frankfurt zeker tot en met eind dit jaar vasthoudt aan die historisch lage rentetarieven. Ook komen er extra leningen aan banken.

Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft zo op nul, een historisch dieptepunt dat al sinds maart 2016 aangehouden wordt. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Tot nu toe zei Europees centraal bankier Mario Draghi dat de rentetarieven ten minste de hele zomer van 2019 ongemoeid blijven.

Nieuw zijn de extra leningen aan de banken. Dat programma start in september en zal lopen tot maart 2021. De maatregel moet liquiditeit doen vloeien naar de banksector nu de economische groei afkoelt en de inflatie nog niet in de buurt van het gewenste peil van net onder 2 procent zit. De leningen moeten ervoor zorgen dat de kredietvoorwaarden gunstig blijven. Verdere details kondigt de ECB te gepasten tijde aan.

AANGERADEN