Komt er een proces over dood van Nederlands model Ivana Smit? Maleisiesche rechtbank beslist vrijdag

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Een rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur beslist vrijdag of er een strafzaak komt over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. De rechtbank onderzocht afgelopen halfjaar de omstandigheden rond het overlijden van de achttienjarige vrouw. Ze werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad.

De rechtbank verhoorde maandenlang een reeks mensen die iets konden zeggen over de laatste uren van Smit of de procedures die daarna zijn gevolgd. Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was. Zij kwamen niet opdagen.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden zij er een schoonmaakster aan het werk zetten.

De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Op verzoek van de advocaat van de nabestaanden begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven en of er mogelijk iemand strafrechtelijk te vervolgen is.

Door gjs
AANGERADEN