Vrouw krijgt in het midden van bevalling haar ontslag via telefoon: nu vecht ze nog altijd om haar job terug te krijgen

Bron © CNN

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Grace Fosu lag te zweten en puffen van de weeën, toen ze plots een telefoontje kreeg van haar werkgever. In het midden van haar bevalling in het Accra-ziekenhuis in Ghana vertelde hij haar dat ze niet meer mocht komen werken bij de nationale brandweer. Nu, vijf jaar later, vecht ze nog altijd om haar job terug te krijgen.

“Ik ben aan het bevallen en je wil mij nu per se bereiken om dit te vertellen? Wil je dat ik doodga?” Dat riep Fosu (33) naar de commandant van de nationale brandweer, toen hij haar telefonische haar ontslag meedeelde. Even later beviel de vrouw van een gezonde dochter, Salamat. Maar in plaats van geluk voelde ze alleen maar verdriet. Omdat de mooie toekomst die ze voor haar kindje wenste, door dat ene telefoontje plots heel wat minder dichtbij leek. “Ik voelde me verschrikkelijk. Ik had dit nooit zien aankomen”, zei Fosu in september 2014 aan CNN, vlak nadat de intensieve dag achter de rug was.

Bizarre regel

Weken later kreeg haar echtgenoot een formele ontslagbrief voor zijn vrouw in de handen gedrukt, tijdens een bezoek aan de kazerne. Fosu zelf was al die tijd een trouwe sprinter in het team, maar de werkgevers gunden haar geen blik waardig. De reden van haar verplicht vertrek was hallucinant: haar zwangerschap werd beschreven als “een overtreding”.

In de kleine letters van haar contract vond het koppel een bizarre regel. Nummer 33, clausule 6 zei het volgende: “Het is verboden voor vrouwelijke brandweerlui om zwanger te worden in de eerste drie jaren van hun contract.” Een regel die al dateerde van 1963, maar in ongebruik was geraakt. Elf andere vrouwen waarmee ze werkte waren in dezelfde periode zwanger. Geen van hen werd aan de deur gezet, zegt Fosu. Totdat zij aan de beurt was.

Smoesje

Volgens Fosu was er een heel ander aspect dat speelde. Eerder zou een officier van de brandweer haar immers seksueel hebben geïntimideerd. “Hij riep mij op een avond naar zijn kantoor en eiste seks met me. Ik zei ‘nee’ en ik vertelde hem dat ik zwanger was. Daarna begon hij me ongevraagd advies te geven over hoe ik het kind best liet weghalen”, aldus Fosu. Haar echtgenoot was getuige van het gesprek en sprak zijn werkgever erop aan. Ze dienden geen klacht in.

Na haar ontslag had Fosu niets meer te verliezen. Ze wilde haar job terug, maar de regel in haar contract was (gedateerd maar) duidelijk. Ze besloot dan ook klacht in te dienen bij een hoger orgaan, omdat haar mensenrechten volgens haar geschonden waren. “Dit is niet de eerste keer dat een gelijkaardige klacht komt vanuit een officiële institutie van Ghana”, reageert Joseph Whittal, lid van de CHRAJ, de organisatie die de klachten over het schenden van mensenrechten onderzoekt.

Overwinning

De zaak van Fosu werd de allereerste succesvolle zaak tegen discriminatie op basis van gender in Ghana. In april 2018 was de rechter het er immers mee eens dat vrouwen op eender welk moment in hun leven moeten kunnen kiezen wanneer ze zwanger worden. Een werkgever zou daar geen vat op mogen hebben. “Dat is hun recht”, besloten ze.

Maar bijna een jaar na het verdict heeft de brandweerkazerne nog steeds niet toegegeven. Fosu mag nog altijd niet terug aan het werk en heeft nog geen cent schadevergoeding gezien. Tot 28 februari had haar voormalige werkgever de tijd om haar ontslag in te trekken, zo liet de CHRAJ weten in een formele letter. Ook de brief hebben ze naast zich neergelegd. Maar Fosu blijft vechten: “Voor mij, en voor alle vrouwen.”

Door mrra