Abonnee worden? Kies je leesformule

12/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De kerncentrale van Doel  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Nieuw rapport van FANC: “Belgische kerncentrales voldoende beschermd tegen overstromingen, aardbevingen of stroomuitval”

De kerncentrales van Doel en van Tihange zijn voldoende beschermd tegen een extreme natuurlijke gebeurtenis zoals een aardbeving of overstroming, of tegen een andere bedreiging zoals een volledige stroomuitval. Dat blijkt uit het jongste rapport van de stresstest-actieplannen door de nucleaire waakhond FANC.

Voor Tihange blijft er nog één actiepunt over: de constructie van een nieuwe noodplankamer die als back-up moet dienen voor de bestaande. “Die operatie zou in de loop van dit jaar worden afgerond”, aldus FANC-woordvoerster Innes Venneman. Als er een positieve evaluatie volgt, kan het stresstest-project in principe volgend jaar worden afgesloten.

Na de kernramp in Fukushima, in 2011, ondergingen alle Europese kerncentrales een stresstest. Op basis daarvan moesten de exploitanten een actieplan opstellen. Europa legde die stresstests op om na te gaan in hoeverre kerncentrales beschikken over voldoende grote veiligheidsmarges om aan extreme natuurlijke gebeurtenissen te kunnen weerstaan. Die kunnen namelijk leiden tot het uitvallen van de elektriciteitsaanvoer en/of koeling van de reactor, wat in het ergste geval een ‘meltdown’ (kernsmelting, nvdr.) kan veroorzaken.

AANGERADEN