Londen kondigt doorbraak aan in onderhandelingen met EU over Brexit

© AP

De Britse regering heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit. “Premier Theresa May heeft vanavond in Straatsburg juridisch bindende wijzigingen bekomen die het uittredingsakkoord versterken en verbeteren”, verklaarde de Britse vicepremier David Lidington maandagavond voor het parlement.

Lidington beloofde de Britse parlementsleden om hen twee documenten voor te leggen en riep hen op om voor het ontwerpakkoord te stemmen wanneer het dinsdag aan hen wordt gepresenteerd.

Hij benadrukte dat de gesprekken tussen May en de Europese leiders in Straatsburg intussen worden voortgezet.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bevestigde het nieuws en waarschuwde tegelijk dat er geen derde herkansing komt, “geen nieuwe interpretaties van de interpretatie (over de backstop, nvdr.) indien de stemming morgen/dinsdag mislukt”. “Het is deze deal ofwel mogelijk helemaal geen Brexit”, luidde het tijdens een briefing samen met May. Juncker zei voorts dat de Ierse premier al groen licht zou hebben gegeven voor de gevonden garanties.

Ook May bevestigde dat er een compromis werd bereikt dat “verduidelijkingen en wettelijke garanties biedt”. Volgens May zou Londen de mogelijkheid krijgen om zich eenzijdig terug te trekken uit de ‘backstop’. Die ‘backstop’ is de noodoplossing om te vermijden dat er een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland, als de onderhandelingen tussen de EU en het VK over de toekomstige handelsrelatie niet binnen de tweejarige overgangsperiode tot een oplossing leiden. Noord-Ierland behoort tot het VK, Ierland niet.

Corbyn vraagt tegen te stemmen

Het House of Commons, het Britse lagerhuis, zal dinsdag moeten stemmen over twee nieuwe documenten, naast het al bestaande Brexit-pakket van May. Bovenop het nieuwe gemeenschappelijke document over de backstop komt er een “gemeenschappelijke verklaring” bij de politieke verklaring over de toekomstige relaties. Die formuleert “enkele engagementen om het onderhandelingsproces te verbeteren en versnellen, net als de inwerkingtreding van die toekomstige relatie”.

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn riep de Britse parlementsleden al op om het Brexit-akkoord opnieuw te verwerpen. “Het akkoord dat vanavond samen met de Europese Commissie werd aangekondigd, bevat niets dat lijkt op de door Theresa May aan het parlement beloofde veranderingen”, zegt hij in een communiqué.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten