Na Froome en Thomas lonkt nog derde Sky-renner naar eindwinst in Tour de France: het “moonshot-plan” van Kwiatkowski

Bron © cyclingnews

Foto: Photo News

Team Sky vlamde gisteren in Parijs-Nice alsof op het einde van de week de eindzege in de Tour de France wacht. Vooral Egan Bernal en Michal Kwiatkowski maakten indruk. De Poolse kampioen is een alleskunner: in klassiekers start hij als kopman (en als één van de favorieten) maar in Grote Rondes is hij een luxeknecht waar andere ploegen alleen maar van kunnen dromen. Maar wat blijkt? “Kwiat” droomt zelf ook van de eindzege in de Tour de France. En dan komt de naam van Greg Van Avermaet op de proppen.

Sinds Michal Kwiatkowski in 2011 prof werd, reed hij al een indrukwekkend palmares bij elkaar. Op zijn 28ste won hij al gerenommeerde eendagskoersen als Milaan-Sanremo, Amstel Gold race, Strade Bianche, E3 Harelbeke, Clasica San Sebastian en uiteraard het WK van 2014 in Ponferrada. Maar in het rondewerk moet hij het stellen met twee eindzeges in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Polen vorig jaar.

Maar toch droomt hij nog steeds van de Tour de France. Zijn beste resultaat in Frankrijk is zijn elfde stek bij zijn debuut in 2013 toen hij bij Quick Step een vrije rol kreeg. Sinds hij in 2016 (voor veel geld) naar Team Sky trok, is hij echter van goudwaarde als luxeknecht. Dit jaar lijkt de ploeg met ex-winnaars Chris Froome én Geraint Thomas opnieuw met twee kopmannen naar Frankrijk te zullen trekken. En toch droomt Kwiatkowski luidop over een eigen triomf in Parijs...

“Moonshot-plan”

“De Tour is en blijft mijn ‘moonshot-plan’ voor de toekomst”, bevestigde hij aan cyclingnews. Een moonshot-plan is een ambitieus en op het eerste zich onmogelijk geacht plan: moonshot verwijst immers naar een toespraak van de Amerikaanse president Kennedy in 1961 waarin hij zijn ambities uitsprak om de wereld drastisch te veranderen. Maar hoe onwaarschijnlijk de maanlanding er toen uitzag, hij kwam er wel. En dus meent Kwiatkowski het ook als hij zegt dat hij mikt op de eindzege in Parijs.

“Ik had de voorbije jaren niet de kansen zoals bij Quick Step om in een sprintersteam op het algemeen klassement te mikken. Maar de gedachte om ooit zelf proberen te winnen is nooit weggegaan. Het was een drijfveer om beter te klimmen en te verbeteren in het tijdrijden. Het is iets waar je jarenlang aan moet werken. Maar ik boek vooruitgang. Je kon het vorig jaar in de etappewedstrijden zien: mijn klimcapaciteiten en tijdrittraining evolueren in de goede richting.”

Maar zoals gezegd heeft Team Sky nu al twéé kopmannen voor de Tour. En dus beseft Kwiatkowski dat hij nog even moet wachten. Maar de onverwachte zege van Geraint Thomas werk inspirerend.

“Laten we hopen dat ik me ooit goed genoeg zal voelen en het zal doen zoals Geraint Thomas deed. Hij reed jarenlang een vergelijkbaar parcours: jarenlang hard werken voor Froome om dan vorig jaar een jaar te hebben waarin alles perfect verliep. Laten we hopen dat ik dat op een dag ook kan meemaken.”

Na Froome en Thomas lonkt nog derde Sky-renner naar eindwinst in Tour de France: het “moonshot-plan” van Kwiatkowski
Foto: Photo News

En dus mikt Kwiatkowski dit jaar voor eigen succes (voorlopig) nog op de Ardense klassiekers met als hoofddoel Luik-Bastenaken-Luik. Maar het seizoen is nog lang met daarna een Tour “in dienst van” en uiteraard het WK in Yorkshire. Daarom besloot hij dit jaar Milaan-San Remo en Strade Bianche te laten vallen voor deze Parijs-Nice. Waar hij als allrounder dus indruk maakt.

Maar waar past dan een eindzege in de Tour? Enter Greg Van Avermaet.

Bij Greg Van Avermaet?

Kwiatkowski heeft nog een contract tot eind 2020 bij Team Sky. Maar de toekomst van dat team is onzeker en dan duikt Team CCC op, de ploeg van Van Avermaet.

Het is geen ondenkbaar scenario dat Team CCC zal proberen om Kwiatkowski te strikken. Eigenaar Dariusz Milek droomt van een Pools uithangbord, er is geld aanwezig én nadat Geraint Thomas deze zomer bedankte is er nog plaats voor klassementsrenner. Dus wie weet...?

Door vml