Aangeboden door AXA

Deze verzekeringen zijn onmisbaar als je sport

© Shutterstock

Sporten is gezond en de Vlaming doet dan ook massaal aan sport, zowel individueel als in de vele sportclubs in Vlaanderen. Maar een ongeval is gauw gebeurd en kan nare financiële gevolgen hebben. Hoe bescherm je jezelf daartegen?

Mediahuis Brand Studio

Het lentezonnetje schijnt en je stapt op de fiets, maar je maakt een uitschuiver en breekt je pols. Of je mag meespelen met de eerste ploeg, maar na een ongelukkige tackle heb je een operatie aan je knie nodig. Wie draait op voor de kosten en hoe kun je jezelf verzekeren tegen de gevolgen van een ongeval? We steken ons licht op bij Bernard Lucion van AXA Verzekeringen.

“Allereerst: als je met de fiets een ongeval hebt op weg van en naar het werk, dan ben je gedekt door de verplichte verzekering arbeidsongevallen van je werkgever”, legt Bernard uit. “Anders is het in je vrije tijd. Voor je directe medische kosten van een sportongeval kun je dan een beroep doen op de ziekteverzekering via je ziekenfonds of op je hospitalisatieverzekering.” Maar sommige medische kosten worden niet terugbetaald door het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering. Bovendien dekken die verzekeringen niet alle bijkomende kosten die je kunt hebben als gevolg van een ongeval. Denk maar aan hulp in het huishouden, extra kinderopvang, het inkomensverlies doordat je een tijd niet kunt werken of eventuele blijvende arbeidsongeschiktheid. Om die kosten op te vangen, heb je een verzekering ‘ongevallen in het privéleven’ nodig.

Zo’n verzekering dekt zoals de naam zegt niet alleen sportongevallen, maar ook ongevallen als je bij het schilderen van een trap valt of tijdens het barbecueën brandwonden oploopt.

Een ongevallenverzekering kun je al afsluiten vanaf enkele euro’s per maand. De hoogte van de premie hangt uiteraard af van de waarborgen en van de sommen die je wilt laten uitkeren in geval van ongeschiktheid of van overlijden. “Zo’n polis is echt maatwerk. Je praat er best over met je makelaar; die kent jouw situatie het beste en kan een voorstel voor jouw specifieke situatie maken”, zegt Bernard. Een ongevallenpolis zal niet tussenkomen bij extreme, gevaarlijke sporten zoals basejumpen en bungeejumpen, maar wel bij alle ‘normale’ sporten.

Teamwork

Ben je aangesloten bij een sportclub, dan ben je zeer waarschijnlijk gedekt door de collectieve ongevallenverzekering van de club. Die zal de medische kosten dekken die niet door jouw verplichte ziekteverzekering of aanvullende medische verzekeringen worden terugbetaald. “Ook hier bestaan verschillende formules”, legt Bernard uit. “Welke medische kosten worden juist terugbetaald, wat gebeurt er bij tijdelijke of blijvende ongeschiktheid, of in geval van overlijden? Ons advies is om niet alleen te vertrouwen op die collectieve polis. Informeer wat deze juist dekt en dan kun je eventueel nog besluiten om individueel een bijkomende ongevallenverzekering af te sluiten.”

Daarnaast kan een club nog verschillende andere verzekeringen afsluiten. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is verplicht als de club een beroep doet op vrijwilligers. Deze verzekering dekt de schade die medewerkers of leden aan derden veroorzaken. Voor eenmalige evenementen zoals een mosselsouper is vaak geen aparte verzekering nodig; bij AXA bijvoorbeeld zijn drie evenementen per jaar gedekt. En bij een voetbaltoernooi bijvoorbeeld zijn niet alleen de eigen clubleden maar op aanvraag ook de bezoekers gedekt. De polis van AXA dekt zelfs schade aan derden door voedselvergiftiging.

Uiteraard is het opstellen van zo’n polis ook weer werk voor een makelaar die de club kent. Voor de hoogte van de premie speelt het aantal leden een rol, maar AXA is daar soepel in, zegt Bernard. “We hanteren een marge van 20%. Indien het ledenaantal van een club van oorspronkelijk 500 leden aangroeit tot maximaal 600 leden, dan blijft de premie even hoog.”

Vriendenclubje

Vandaag doen heel wat mensen aan sport buiten een club, met een groepje vrienden of kennissen. Ze gaan bijvoorbeeld samen fietsen of wandelen. Hebben zij ook een speciale verzekering nodig voor als er iets gebeurt? “Ook dat is een vraag voor een makelaar. Die weet welke verzekeringen je al hebt en kan nagaan of er een extra verzekering nodig is. Zo sluit je geen verzekering af die je eigenlijk niet nodig hebt. Oververzekerd zijn is ook nergens voor nodig”, besluit Bernard.

Wil je nagaan hoe goed jij verzekerd bent bij ongevallen in je privéleven? Doe hier de test.

Waarom AXA en De Plezantste Gemeente?

Een gemeente waar het plezant vertoeven is, daar wint iedereen bij. Net daarom slaan AXA en Het Nieuwsblad de handen in elkaar. Waar Het Nieuwsblad een jaar lang de plezantheidsgraad in alle Vlaamse gemeenten zal vaststellen, staat AXA voor de gemeenten klaar om ze allemaal stuk voor stuk nog plezanter en veiliger te maken. Door met het juiste advies lokale besturen te ontzorgen, kun je je focussen op wat er echt toe doet: een betere en plezantere buurt!

Meer weten over hoe AXA jouw gemeente ontzorgt? Hier vind je meer informatie.