29e Gulden Eitocht van Wandelclub Natuurvrienden Deinze

Zingem / Kruishoutem / Deinze / Nevele - Wandelclub Natuurvrienden Deinze (WND) organiseert zijn 29e Gulden Eitocht op zaterdag 16 maart. De wandeling gaat van start in zaal De Mastbloem in Kruishoutem. Je kan kiezen tussen 6, 10, 15 of 20 km.

De tocht start in zaal De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22, in het centrum van Kruishoutem. Er is een ruime parking aan de overkant van de straat. Kruishoutem is met zijn heuvelachtig karakter een uitloper van de Vlaamse Ardennen.

De wandeling van 6 km bewandelt het landelijke Kruishoutem en gaat langs het kasteel Aaishove, dat is ingeplant in het brongebied van de Molenbeek. De heerlijkheid Aaishove speelde een toonaangevende rol in het Middeleeuwse Kruishoutem. Via Wedekensdries, met zicht op een historische vierkantshoeve, gaan we door het open koutergebied van Zijldegem naar de rustpost in Lede. Uitgerust gaat het dan via de Warande en het natuurreservaat het Vuylbroeck langs licht hellende kleine wegen naar het eindpunt.

De 10 – 15 – 20 km-wandelaars starten samen met de 6 km maar stappen, na een eerste splitsing, voorbij het ‘Goed te Sijldeghem’ in het open koutergebied van Zijldegem. Zij wandelen verder door een met prachtige eiken bezoomde kleine weg door het glooiend landschap van de Appelhoek. Via de kasseien van de Huise Pontweg bereiken zij de rustpost in Lede.

Van hieruit maken de 15 – 20 km-wandelaars een lus door een schitterend natuurgebied. Via de Leedse dorpskom trekken zij langs prachtige hellende paden in de vallei van de Leedse beek en de Kasteelbeek en langs een historisch kapelletje terug naar de rustpost.

Samen met de 10 km wandelen wij daarna verder, via een onverhard hellend pad langs een stukje Ronde van Vlaanderen-parcours voorbij het Kasteel de Gellinck d’ Elsegem van Wannegem. Het kasteel in Louis XVI stijl dateert van 1785. Even verder komen we voorbij de Schietchampettersmolen. Deze staakmolen werd  vermoedelijk in 1796 opgericht en is afkomstig van het West-Vlaamse Houthave. Langs een paar slingerachtige paadjes dalen we af naar de vallei van t’ Leeghoek en wandelen voorbij de kunstgalerij van beeldhouwer Willy De Meester, waar ruwe resten van albast en marmer tot golvende beelden worden verwerkt. Door open koutergebied met prachtige vergezichten keren we terug  richting Kruishoutem.

Via de Kerkhofweg en de dorpskern bereiken de wandelaars de startzaal waar de spiegeleieren op hen staan te wachten.

Vanaf 7 u krijgt ieder ingeschreven wandelaar een gratis eiermaaltijd in de startzaal. Dit jaar is er, in vergelijking met andere jaren, wegens Nokere Koerse voor internationale juniores, een wijziging van het parcours en de rustpost, die vroeger in Nokere was.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 16 maart 2019, start tussen 6.30 u en 15 u, de 20 km slechts tot 13 u en de 15 km slechts tot 14u. De eindcontrole sluit om 17 u.

Prijs: €1,5 voor leden van een wandelclub, aangesloten  bij Wandelsport Vlaanderen, €2 euro voor niet-leden. In de prijs is een verzekering inbegrepen.

 

Door Eddy Lefevre
VOOR ABONNEES