Ongeziene panne blijft duren: Facebook nog steeds gedeeltelijk plat, Instagram ruim 14 uur aan het haperen

Sociale netwerken Facebook en Instagram liggen woensdagavond wereldwijd plat. Dat melden duizenden gebruikers uit de hele wereld, en wordt bevestigd door gespecialiseerde websites.

Sociale netwerken Facebook en Instagram ondervinden al sinds woensdagavond een wereldwijde panne. Beide sociale netwerksites liggen plat, al waren er vooral in West-Europa en de Verenigde Staten meldingen van problemen. De oorzaak is nog niet bekend, maar het zou niet gaan om cyberaanvallen, zegt het bedrijf zelf.

Duizenden Facebookgebruikers die woensdagavond geen gebruik konden maken van het sociale netwerk, kregen een boodschap te zien waaruit blijkt dat het probleem deel uitmaakt van een ‘gepland onderhoud’. Het bedrijf zelf maakte daar geen melding van. “Facebook zal snel terug zijn”, stond er verder te lezen. Donderdagochtend zijn de problemen nog steeds niet van de baan.

Ongeziene panne blijft duren: Facebook nog steeds gedeeltelijk plat, Instagram ruim 14 uur aan het haperen
Een kaart met storingen woensdagavond. Foto: downdetector

Andere gebruikers konden wel op Facebook, maar merkten dat sommige functies - zoals het uploaden van foto’s, ingeven van statusberichten of pagina’s beheren - niet werkten. Donderdagochtend (onze tijd) zijn die problemen nog steeds voelbaar in ons land, Europa en sommige delen van de Verenigde Staten.

Ongeziene panne blijft duren: Facebook nog steeds gedeeltelijk plat, Instagram ruim 14 uur aan het haperen
Donderdagochtend (onze tijd) lijken de problemen bij Facebook verplaatst naar de oostkust van de VS. Foto: Downdetector

Ook Instagram, dat eigendom is van het bedrijf Facebook, lag wereldwijd plat. Rond 1u vannacht leken de problemen grotendeels van de baan. Kort na zes uur liet het bedrijf weten dat alle euvels opgelost zijn.

“We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen momenteel problemen hebben om toegang te krijgen tot de apps uit onze Facebook-familie”, postte het bedrijf woensdag in een reactie op Twitter. “We werken aan een zo snel mogelijke oplossing.”

Oorzaak

De technische problemen bij Facebook zijn volgens het Amerikaanse socialmediabedrijf geen gevolg van cyberaanvallen. Het bedrijf ontkende dat het om een zogenaamde DDoS-aanval zou gaan. Dat is een aanval waarbij geprobeerd wordt om een computer of netwerk plat te leggen, bijvoorbeeld door het doelbewust over te belasten.

Door jvh,ehu,adm,mrra
VOOR ABONNEES