Leider geloofsgemeenschap vervolgd voor handtastelijkheden bij minderjarigen: “Niets van waar. Men ziet mij als de duivel omdat ik homoseksueel ben”

Gavere -

Een man uit Gavere stond woensdag in Gent voor de rechter op verdenking van zedenfeiten. Tussen 2004 en 2013 zou hij drie toen minderjarige jongens die deel uitmaken van de geloofsgemeenschap waar de man leider van was, betast hebben. De man zelf verklaarde woensdag dat hij onschuldig is.

Voor procureur Myriam Claeys zijn de feiten meer dan duidelijk. “Uit de verklaringen van de slachtoffers komt een duidelijke modus operandi naar voren”, pleitte ze woensdag in de rechtbank. “Meneer zonderde de jongens af van de groep, om hen nadien op een gelijkaardige manier te betasten aan hun geslachtsdelen. Een duidelijke vorm van aanranding, waarvoor ik twee jaar cel en een ontzetting uit de rechten vraag.”

Ze vervolgt een man uit Gavere voor de aanranding van de eerbaarheid van drie jongens tussen 2004 en 2013. De man, toen leider in een geloofsgemeenschap, zou zijn slachtoffers binnen die gemeenschap hebben gemaakt. “Toen de feiten aan het licht kwamen, is alles opgebiecht binnen de geloofsgemeenschap”, aldus Claeys. “Dat is blijkbaar de interne procedure. Pas toen er nog verhalen opdoken, besliste een van de slachtoffers naar de rechter te stappen.”

De beklaagde zelf hield gisteren zijn onschuld vol. “Ik heb hier absoluut niets mee te maken en die feiten niet gepleegd”, zei hij tegen de rechter. “Men ziet mij sinds 2014 als de duivel omdat ik homoseksueel ben en dat binnen onze geloofsgemeenschap niet kan.”

Volgens zijn advocate ligt de gemeenschap al jaren overhoop en is deze aanklacht een manier om haar cliënt definitief uit de gemeenschap te weren. “Mijn cliënt is al jarenlang actief in jeugdsport en komt ook in zijn werk bij de politie vaak in contact met minderjarigen. Hij heeft een onberispelijke carrière tot nu toe, er zijn nog nooit problemen of klachten geweest”, pleitte zijn advocate. “Deze beschuldigingen kunnen zeer zware gevolgen hebben, en dit dossier zit vol twijfels en onduidelijkheden. Ik vraag de vrijspraak.”

De man zelf herhaalde dat hij de feiten niet had gepleegd, en dat hij ook seksueel niet werd geprikkeld door de minderjarige mannen. “Jaren later, wanneer alles besproken is binnen de geloofsgemeenschap, komen ze hier mee af. Ik heb niets gedaan.”

Op 27 maart valt het vonnis in deze zaak.

Door Cédric Maes
VOOR ABONNEES