Politie waarschuwt voor nieuw, “degoutant” wapen van manifestanten: de ‘cacatov’

Foto: Photo News

De federale politie heeft woensdag een e-mail uitgestuurd naar meer dan 15.000 agenten om te waarschuwen voor een nieuw wapen dat betogers of relschoppers kunnen gebruiken. Het gaat om de ‘Cacatov’, zo meldt La Dernière Heure en wordt aan onze redactie bevestigd door de federale politie. “Degoutant als je dat op je schild krijgt.”

De ‘Cacatov’ dook al enkele keren op in Frankrijk tijdens betogingen van de ‘gele hesjes’. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een combinatie tussen uitwerpselen en een Molotov-cocktail. Fecaliën, al dan niet menselijke, worden in een glazen of plastic fles of in een pot gestopt om die naar de politie te gooien. Er is ook een alternatief met urine, de ‘pipitov’.

Ook in Venezuela kregen de ordediensten al meermaals te maken met manifestanten die het vieze goedje over de agenten heen gooiden. Het is goedkoop en makkelijk, staat in de mail van de politie, en wordt gegooid of afgeschoten met katapulten.

Degoutant

Bij La Dernière Heure getuigt een Brusselse agent die al eens bestookt werd met bevuilde pampers van baby’s. “Ik verzeker het: het is enorm onaangenaam als je dat op je schild of het vizier van je helm krijgt. Het druipt eraf, degoutant.”

De mail werd woensdag uitgestuurd. “Onze mensen zoeken voortdurend naar nieuwe wapens die in het buitenland gebruikt worden tegen de politie”, klinkt het bij de federale politie. In ons land werd de ‘cacatov’ nog niet gebruikt. “De waarschuwing werd proactief uitgestuurd om iedereen ervan op de hoogte te brengen dat ze er mogelijk rekening mee moeten gaan houden.”

Zware boete en cel

Op basis van die waarschuwingsmails gaan politiezones zich anders voorbereiden op geplande manifestaties. “Denk bijvoorbeeld aan de grote boerenbetoging. Daar werd aangekondigd dat er met mest gegooid zou worden, dus moesten er wat extra sanitaire voorzieningen komen voor de agenten. Wat de ordediensten moeten meenemen, wordt telkens bepaald op basis van een risicoanalyse die voor manifestaties gehouden wordt.”

Wie een ‘cacatov’ of ‘pipitov’ gooit, riskeert volgens de mail een veroordeling. Drie jaar gevangenis en 45.000 euro boete, staat er te lezen. En als er bezwarende zaken zijn, kan dat oplopen tot 7 jaar cel en 100.000 euro boete.

Door Guy Stevens
VOOR ABONNEES