Deceuninck-Quick Step blijft winnen, maar staat níet alleen aan kop in de zegestand (al is hun palmares het indrukwekkendste)

Foto: Photo News

Julian Alaphilippe boekte donderdag zijn vijfde overwinning van het seizoen. Goed voor nummer zestien voor Deceuninck-Quick Step. Het is geen wonder dat ‘The Wolfpack’ weer aan kop gaat in de zegestand, maar die leidersplaats moet het wel delen met ‘rondjesteam’ Astana.

LEES OOK.Julian Alaphilippe geeft Greg Van Avermaet het nakijken in de Tirreno-Adriatico en zet de zegeteller van Deceuninck- Quick Step op 16

Zowel de Belgische als de Kazachse formatie mochten dus al zestien keer de champagne ontkurken. Drie keer meer dan Mitchelton-Scott, zes keer meer dan UAE-Team Emirates en liefst negen keer meer dan vier andere teams waaronder Team Jumo-Visma en BORA-Hansgrohe. Tean Sunweb, bijvoorbeeld, won nog geen enkele keer in 2019.

Maar wat Astana op papier nét iets ‘beter’ maakt dan Quick Step, zijn de podiumplaatsen. De Kazakken zitten aan tien tweede plaatsen en elf derde. De troepen van Patrick Lefevere aan ‘slechts’ vijf tweede plekken en werden negen keer derde.

Wat Quick Step echter onderscheidt van Astana, is de kwaliteit van de overwinningen. ‘The Wolfpack’ won vijf WorldTour-koersen met de Strade Bianche, Omloop Het Nieuwsblad, een rit in de UAE Tour, Cadel Evans Great Ocean Road Race en een rit in de Tour Down Under. Daarnaast werd er gewonnen in Kuurne-Brussel-Kuurne (HC), twee ritzeges in de Ronde van Algarve (HC), GP Le Samyn (1.1), een rit in de Tour de la Provence (2.1), drie ritten in de Ronde van Colombia (2.1) en twee ritten in de Ronde van San Juan (2.1).

Deceuninck-Quick Step blijft winnen, maar staat níet alleen aan kop in de zegestand (al is hun palmares het indrukwekkendste)
Foto: BELGA

‘Rondjesteam’

Astana won tot nu toe slechts één wedstrijd in de WorldTour, een rit in Parijs-Nice met Magnus Cort Nielsen. Maar het is duidelijk dé ploeg van de rittenkoersen. Zo won de ploeg het eindklassement in de Ruta del Sol (HC) met Jakob Fuglsang en drie ritten plus het eindklassement in de Ronde van Oman (HC) met Alexey Lutsenko. Daarnaast moet Astana het stellen met de eindzege in de Tour de la Provence (2.1) met Gorka Izagirre, de eindzege in de Ronde van Valencia (2.1) met Ion Izagirre, twee ritten plus de eindzege in de Ronde van Murcia (2.1) met Luis Leon Sanchez, de eindzege in de Ronde van Colombia (2.1) met Miguel Angel Lopez en drie ritten plus de eindzege in de Ronde van Rwanda (2.1) met Merhawi Kudus.

Op zich dus wel straf van Astana, maar toch iets minder indrukwekkend dan het voorlopige palmares van Deceuninck-Quick Step.

Door Vincent Van Genechten