Abonnee worden? Kies je leesformule

15/03/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Tomas De Soete had toen hij nog bij Stubru werkte al eens een aanvaring met Jean-Marie Dedecker. radio 2

Radio 2 vervangt ‘De madammen’ en beledigt Jean-Marie Dedecker

Tomas De Soete gaat volgende week zijn eigen vrouw Siska Schoeters vervangen in het Radio 2-programma De madammen. Die vervanging begint met een valse noot na een krantenadvertentie waarin Radio 2 Jean-Marie Dedecker leek te viseren.

Radio 2 moest voor volgende week op zoek naar vervangers voor Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoeters. Die gaan elk met vijf luisteraars op droomreis naar Kenia, New York en Noorwegen. De vervangers zijn Gilles De Coster, Bart Peeters en Tomas De Soete. Die laatste springt in voor zijn vrouw, Siska Schoeters.

De radiozender had donderdag in kranten advertenties geplaatst waarin het vervangers zocht. In de oproep voor de vervanger van Siska Schoeters, op maat geschreven van Tomas De Soete, stond bij het profiel “op het werk of aan de toog van Café Corsari; jij kan het altijd met iedereen vinden. Behalve met Jean-Marie Dedecker dan”.

 rr

De zin is een onduidelijke knipoog naar een incident tussen Jean-Marie Dedecker en Tomas De Soete uit 2007. De toenmalig radiopresentator confronteerde Dedecker tijdens een rechtstreekse uitzending op Studio Brussel met het feit dat een luisteraar hem op de snelweg dertig kilometer te snel had zien rijden tijdens het smogalarm. Dedecker vond het niet kunnen dat de radiozender via het parlement te weten was gekomen wie de eigenaar van zijn nummerplaat was.

Jean-Marie Dedecker noemt de advertentie ongelukkig: “Ze zeggen dat dit aan hun aandacht ontsnapt is, wat ik moeilijk kan geloven. Je bent een staatszender of niet, denk ik dan.” Volgens Radio 2-nethoofd Jan Knudde is de advertentie intern onvoldoende gecontroleerd en waren er geen slechte bedoelingen of politieke statements mee gemoeid. De zender heeft zich bij Dedecker verontschuldigd.(tdl)

Bart Peeters (vervangt Cathérine Van Doorne): “Het is onmogelijk om De madammen te vervangen! Het geheim is dat ze madam zijn. Ik ben van veel markten thuis maar ik ben een mijnheer. Gaan mensen een mijnheer wel aanvaarden? De ideale voorbereiding is ... nog een paar nachten wakker liggen van hoe ik dat ga aanpakken.”

Tomas De Soete (vervangt Siska Schoeters): “Ik hoopte er al op dat ik Siska mocht vervangen. Het is al héél lang geleden dat ik nog radio heb gemaakt. Het is dan ook spannend. Sommigen zeggen dat het net als fietsen is, maar ook dát is al lang geleden bij mij.”

Gilles De Coster (vervangt Anja Daems): “Ik heb er zin in en tegelijk ook wat schrik, want de schoenen die ik moet vullen zijn behoorlijk groot. Mijn tactiek is voorlopig om zeer geïnteresseerd binnen te komen in de studio en veel van jullie mooie, fijne en leuke muziek te draaien. En verder hopen dat ik het nog wat kan, want ik ben intussen zes jaar van de radio weg. Én ik ga natuurlijk luisteren naar hoe de andere mijnheren het er vanaf brengen.” (tdl)

AANGERADEN