De Croo wil meer vrouwen aan top van Nationale Bank: Van Overtveldt schiet voorstel af

Bron © BELGA

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) schiet met scherp op het voorstel van zijn opvolger Alexander De Croo (Open Vld) over de verhoging van het aantal vrouwen aan de top van de Nationale Bank.

“Wij wilden meer vrouwen en een vermindering van het totaal aantal mandaten in de Nationale Bank. VLD wil gewoon nog meer postjes... en die van de vakbonden veiligstellen”, aldus een tweet van Van Overtveldt.

Minister De Croo stelt voor dat de top van de Nationale Bank tegen 2020 voor minstens een derde uit vrouwen bestaat. Ook Van Overtveldt had daar een plan voor klaar - tegen 2023 - maar dat bleef steken door de val van de regering. In beide voorstellen verdwijnt het tienkoppige College van Censoren, en krijgt de Regentenraad een meer controlerende functie. In de versie De Croo zou die Raad vier extra leden krijgen, en moet die uitbreiding het mogelijk maken vanaf mei 2020 minstens aan een derde vrouwen te komen. Het Auditcomité wordt in de Regentenraad geïntegreerd.

Met de vereenvoudiging van het aantal structuren wordt het aantal leden verminderd van 26 naar 20. In de plannen van Van Overtveldt was sprake van een daling van 26 naar 14.

Door adm
AANGERADEN