Vogue viert diversiteit met veertien actrices in speciaal nummer, maar krijgt kritiek

© Vogue

De Amerikaanse Vogue maakt in april twee covers vrij om diversiteit te vieren. Het modeblad trommelde veertien actrices op met verschillende achtergronden, zeven van hen poseren op de verschillende romantisch vormgegeven voorpagina’s.

vwh

Het dubbele aprilnummer is volledig gewijd aan wereldwijd talent en zet actrices in de kijker met verschillende achtergronden, die internationaal gevierde sterren zijn geworden. De bekendste onder hen is de Amerikaanse Scarlett Johansson. Zij poseert op de ene cover naast de Zuid-Koreaanse actrice Doona Bae en de Indische filmster Deepika Padukone. Française Léa Seydoux, die zich een Bond-girl mag noemen, staat dan weer tussen de Chinese Angelababy, de Australische Elizabeth Debicki en de Nigeriaanse Adesua Etomi-Wellington.

Het doel van het nummer is om bewustzijn te creëren voor de positieve veranderingen die plaatsvinden in de wereld, inclusief het vervagen van de barrières tussen culturen, landen en roem. Naast de actrices op de cover, is er binnenin plaats voor interviews met hun collega’s: Eiza González (Mexico), Bruna Marquezine (Brazilië), Hera Hilmar (IJsland), Alba Rohrwacher (Italië), Vanessa Kirby (Engeland), Golshifteh Farahani (Iran) en Liv Lisa Fries (Duitsland).

Kritiek

Niet iedereen vindt de cover een mooi voorbeeld van diversiteit. Modewebsite The Fashion Spot zet enkele reacties van misnoegde mensen in de kijker. “De visie van Anna Wintour op diversiteit is gewoon lui en achterlijk. Een eerste Oost-Aziatische actrice zou alleen op de cover mogen prijken, niet op een gedeelde variant”, staat er onder meer op het lezersforum van de site. Iemand anders vindt dat er iets schort aan de positie van de actrices. “De blanke actrices (Johansson en Seydoux) worden hoger en in het midden geplaatst. Dat wekt de indruk dat ze belangrijker zijn dan de rest.”

LEES OOK