Advocaat mag geliefde Jaguar houden na dronken escapades: “De enige vriend die ik nog heb”

Foto: rr

Wingene / Oostkamp -

Een Zwevezeelse advocaat, die onder invloed van alcohol vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval, mag zijn Jaguar houden. De strafrechter in Brugge heeft de verbeurdverklaring van zijn bolide in beroep ongedaan gemaakt. Een grote opluchting voor de man in kwestie. “Mijn Jaguar is de enige vriend die ik nog heb”, zuchtte hij tijdens zijn proces.

Op 11 januari vorig jaar reed de advocaat - een vijftiger uit Zwevezele met een kantoor in Oostkamp - in beschonken toestand tegen een geparkeerde wagen langs de Kortrijksestraat in Oostkamp. Hij vluchtte weg, maar de politie kon hem thuis aantreffen. Bij een ademtest bleek dat hij 2,55 promille alcohol in zijn bloed had. Op 23 augustus werd de advocaat opnieuw staande gehouden. De politie merkte toen op hoe hij sukkelde bij het parkeren van zijn Jaguar in het centrum van Oostkamp. En weer bleek hij 2,37 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Politierechter Peter Vandamme veroordeelde de man in november tot een boete van 9.600 euro, waarvan 1.600 euro met uitstel, en een rijverbod van twaalf maanden, waarvan anderhalve maand met uitstel. Hij veroordeelde hem ook tot het opnieuw afleggen van zijn rijexamen en het slagen voor medische en psychologische proeven. Voorts werd de man verplicht om drie jaar lang een alcoholslot in zijn wagen te plaatsen. Als kers op de taart verklaarde de rechter de Jaguar verbeurd. “Advocaten zouden beter dan wie ook de regels moeten kennen. We doen hier niet aan klassenjustitie. Hij moet niet zwaarder gestraft worden omdat hij advocaat is, maar zeker ook niet milder”, klonk het streng.

In beroep vroeg de betrokkene een mildere straf. Vooral de verbeurdverklaring van zijn Jaguar zat de man hoog. “Ik besef dat ik in fout was, maar als ik mijn auto kwijt speel, kan ik mijn beroep niet meer uitoefenen. Neem mijn Jaguar alstublieft niet af, want het is de enige vriend die ik nog heb. Ik ben geen slechte mens. Sinds die zware veroordeling durf ik amper nog een druppel te drinken.” Zijn raadsman Kris Vincke verwees ook naar zijn persoonlijke problemen. “Mijn cliënt heeft altijd uitstekend werk geleverd. Maar hij kreeg in zijn privésfeer te kampen met zware problemen die hij met drank probeerde op te lossen.”

De rechter had wel oren naar het pleidooi van de verdediging en maakte de verbeurdverklaring van de Jaguar vrijdag ongedaan. De rest van de uitspraak werd integraal bevestigd.

Door aft
Laad meer berichten...