Drie dikke boomstammen vallen om op villa, kleinzoon nipt ontsnapt

Twee van de boomstammen kwamen op het dak en de veranda terecht, een derde op het terras. Foto: gsd

Wingene -

De hevige wind die al heel de week over ons land raast, veroorzaakte ook vrijdag schade in Zwevezele. In de Sprookjesdreef begaf een grote boom het. De mastodont met drie stammen verwoestte de veranda van een villa.

De smalle Sprookjesdreef wordt langs beide zijden geflankeerd door hoge bomen. Vrijdag rond 18 uur was een hevige windstoot voldoende om een van de mastodonten te doen sneuvelen. Het gevaarte, dat bestond uit drie dikke stammen, viel in de richting van de villa van Rufin Degrande en Hilde Vandewalle. “Mijn zoon zag het vanuit zijn kamer gebeuren”, zegt een buurman. “De klap was hevig. We voelden het trillen tot in ons huis.”

De man en zijn zoon snelden meteen naar buiten om te kijken of alles oké was met hun graag geziene buren. In de tuin troffen ze een ware ravage aan. Twee van de boomstammen waren op het dak en de veranda van de villa terechtgekomen, een derde op het terras.

Als bij wonder raakte niemand gewond. Rufin en twee van zijn dochters waren niet thuis, maar Hilde, een derde dochter en haar kleinzoon wel. De jongen had kort voor het incident nog zitten spelen in de veranda. Hilde had vlakbij het plafond zitten schilderen. Iedereen kwam er met de schrik vanaf.

Groot karwei voor brandweer

De bewoonster verwittigde de brandweer, die voor een heus karwei stond. De kolos had drie grote glaspartijen van de veranda tot scherven herleid en ook het zinken dak was doorgezakt. “Om de boom weg te halen hielden we rekening met de lastpunten om zo weinig mogelijk extra schade toe te brengen”, zegt bevelhebber Jan Boussauw van de brandweerpost van Zwevezele. “In de veranda, waar de keuken zich bevindt, zullen we stutten en buiten zullen we zeilen voor de gesneuvelde ramen aanbrengen om regenschade te voorkomen.”

De brandweerpost van Roeselare kwam met de ‘rampcontainer’ naar Zwevezele. Het duurde tot 's avonds laat vooraleer alles was weggehaald en winddicht gemaakt.

“Ik woon hier al twintig jaar, maar het is de eerste keer dat het hier in de streek zo erg is met die omvallende bomen”, zegt de overbuurman. “Naast mijn huis hebben ze meer dan honderd bomen gekapt om drie nieuwe verkavelingen te bouwen. Sindsdien heeft de wind hier vrij spel. Dat zal wel een rol hebben gespeeld.”

Door Geoffrey Sabbe
VOOR ABONNEES