Abonnee worden? Kies je leesformule

16/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Kamer draait op enkele weken voor verkiezingen op volle toeren. Voor elk voorstel moet meerderheid worden gezocht

N-VA meester op de markt van Marrakech

Nu er geen meerderheid meer is, moeten partijen in het parlement voor elk voorstel op zoek naar voldoende steun. En omdat de Zweedse partijen en de linkse oppositie niet meteen politieke vrienden zijn, is N-VA meestal de enige optie. “Wij hebben nog nooit zoveel macht gehad”, zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. En dus beslissen de Vlaams-nationalisten vaak als een Romeinse keizer of de duim voor een voorstel omhoog of omlaag gaat.

De fractielokalen in de Kamer worden platgelopen, de telefoon van de fractieleiders staat geen seconde stil. Straks sluit het parlement zijn deuren en voor wie er nu nog een wet door wil krijgen, is het alle hens aan dek. En wordt er onderhandeld dat het een lieve lust is, zeker nu er geen meerderheid meer is en de overblijvende regeringspartijen – CD&V, Open VLD en MR – voor elk voorstel extra stemmen moeten ronselen. Het is sjacheren, braderen, af- en opbieden als ware de Kamer de markt van Marrakech. “Laten we het de Turkse markt noemen”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten met een knipoog. Marrakech heeft een te negatieve bijklank. Maar net zoals N-VA in december bij de val van Michel I de hoofdrolspeler in het Marrakech-debacle was, speelt de partij ook nu weer de eerste viool.

Ook al zit N-VA niet meer in de meerderheid, de partij zit momenteel in een zetel. “Ze staan hier aan onze deur aan te schuiven”, zegt De Roover. Aangezien er zo goed als geen meerderheden worden gevormd met de groenen en socialisten – enkel de voorstellen om de pil terug te betalen tot de leeftijd van 25 jaar en om de btw op brillen en lenzen te verlagen werden met socialisten en groenen goedgekeurd ­– blijft vaak enkel N-VA over om het licht op groen te zetten voor een wet. Dat veel wetteksten zoals de arbeidsdeal nog door Michel I in elkaar werden gestoken, heeft daar natuurlijk ook mee te maken.

Hoe dan ook beslist N-VA vaak of er nog iets door de parlementaire molen raakt of niet. De nieuwe Engelstalige internationale rechtbank (BIBC) van justitieminister Koen Geens (CD&V), de nieuwe wet rond ontwikkelingssamenwerking of de invoering van een fiscale aftrek voor de rechtsbijstandsverzekering: Bart De Wever en co. lusten ze niet en dus komen ze er ook niet. “Alles wat wij in de regering steunden vanwege de coalitie, maar waar wij niet echt tevreden mee waren, dat gaat er nu uit. Wij moeten niet meer loyaal zijn en dat maakt onze macht groter”, dixit De Roover.

N-VA-fractieleider Peter De Roover “Wij hebben nog nooit zoveel macht gehad”

Maar als N-VA er iets bij te winnen heeft, koppelt ze wel voorwaarden aan de steun. Misschien komt de rechtsbijstandsverzekering van Geens er toch nog indien in ruil een wetsvoorstel van Sarah Smeyers (N-VA) wordt gestemd. En pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) kwam op zijn knieën smeken om drie pensioenvoorstellen – onder meer de invoering van het halftijds pensioen – mee goed te keuren. Maar Bacquelaine moest daarvoor eerst beloven zich binnen de regering te kanten tegen de maatregelen uit het loonakkoord om de minimumpensioenen van mensen met een onvolledige loopbaan sneller te laten stijgen dan die van gepensioneerden met een volledige loopbaan. Een minister die zijn premier – nota bene van dezelfde partij – een brief stuurt op vraag van een oppositiepartij: veel gekker kan het niet worden.

Hoewel het ingewikkelder is om wetten goedgekeurd te krijgen, draait de parlementaire machine op volle toeren. Velen vergelijken deze periode met die van 2010 en 2011, toen er 541 dagen geen regering was en de Kamerleden meer dan ooit zelf het heft in handen hadden. Mocht er nog een volwaardige regering in het zadel zitten, zouden er ook minder teksten passeren, geven verschillende fractieleiders toe. Dat nieuwe wetten geld kosten, daar liggen de Kamerleden – niet tegengehouden door een regering die budgettair een oogje in het zeil houdt – niet wakker van. De pil langer terugbetalen, de afschaffing van de carensdag voor zelfstandigen, de btw-verlaging van zaaigoed … “Dat zou allemaal niet goedgekeurd geweest zijn mocht er een volwaardige regering zijn”, klinkt het. De weerbots is voor de volgende regering.

AANGERADEN
Meest recent