Open VLD wil btw-verlaging om klimaat te redden

Open VLD moedigt het beter isoleren aan. Foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten

Open VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.

Op Radio 1 gaf Bart Tommelein, burgemeester van Oostende en voormalig minister van Energie, al enkele krachtlijnen vrij van het liberale klimaatplan dat zaterdag wordt voorgesteld.

De partij wil vooral dat woningen en andere gebouwen energiezuiniger worden. Wie investeringen doet om gebouwen energie-efficiënter te maken zou op die investeringen maar zes procent btw moeten betalen, zegt Open VLD.

De partij wil in tegenstelling tot Groen de salariswagens niet aanpakken. Wel wil Open VLD dat dat wagenpark snel vergroent. Tegen 2028 moeten alle bedrijfswagens milieuvriendelijke wagens zijn die niet rijden op fossiele brandstof. Maar daarvoor moet het aanbod eerst groter worden. Tegen 2030 zouden er dan nauwelijks nog wagens op fossiele brandstof mogen worden verkocht.

Om de files aan te pakken hoopt Open VLD onder meer op de uitbouw van het systeem van deelauto’s en op de uitbouw fietsnetwerken

Voorts wil de partij inzetten op innovatie. Zo denkt de partij aan getijdenenergie en golfslagtechnologie. Alle (internationale) windmolenparken op de Noordzee zouden met mekaar moeten verbonden worden.

Door bbd
AANGERADEN