Eric Van Rompuy gehuldigd: “Met 30 partijleden als hem haalde CD&V 40 procent”

© BELGA

“Met 30 partijleden zoals Eric Van Rompuy haalde de CD&V momenteel 40 procent in de peilingen”. Dat heeft Justitieminister Koen Geens zaterdag gezegd tijdens een huldiging van de afscheidnemende politicus tijdens een provinciaal congres in Leuven waarop de Vlaams-Brabantse lijsten voor de verkiezingen werden goedgekeurd. Koen Geens trekt, zoals bekend, de Kamerlijst, Peter Van Rompuy de lijst voor de Vlaamse verkiezingen.

gjs

© BELGAONTHESPOT

Geens herinnerde eraan dat met uitzondering van de periode 1984-88 Eric Van Rompuy sinds 1979 onafgebroken hetzij in het Europees, federaal of Vlaams parlement zetelde. “Het is steeds de man geweest die in de politiek steeds de lijn heeft aangehouden. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal”, aldus Geens, die hierbij onder meer verwees naar de “briljante wijze” waarop Van Rompuy in de periode 1999-2004 oppositie voerde tegen de regering-Verhofstadt en de steun die hij nadien “als een echte partijsoldaat” geboden heeft aan de CD&V-ministers in de opeenvolgende regeringen.

Van Rompuy is inmiddels 70 jaar oud en is met zijn 36 jaar aanwezigheid in parlementen de politicus na Herman De Croo met de langste anciënniteit. Hij haalde in 1979 als eerste opvolger voor de Europese verkiezingen 68.000 voorkeurstemmen en volgde in 1981 Leo Tindemans op in het Europees parlement. Van Rompuy nam in totaal tien keer deel aan parlementsverkiezingen, maar neemt nu definitief afscheid van de politiek. Van 1995 tot 1999 was hij als Vlaams minister bevoegd voor KMO, Landbouw, Media en Economie. In de periode 1981-2016 zetelde hij ook in de gemeenteraad van Zaventem, waar hij gedurende twee periodes (1982-88 en 2007-2016) ook schepen was.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten