Abonnee worden? Kies je leesformule

17/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Eric Van Rompuy is met zijn 36 jaar aanwezigheid in parlementen de politicus na Herman De Croo met de langste anciënniteit.  BELGA

Geens gooit Eric Van Rompuy complimenten toe voor zijn pensioen

“Met 30 partijleden zoals Eric Van Rompuy haalde de CD&V momenteel 40 procent in de peilingen.” Minister van Justitie en Vlaams-Brabants Kamerlijsttrekker Koen Geens (CD&V) was lovend over zijn partijgenoot.

Die werd gisteren in de bloemetjes gezet voor zijn afscheid uit de politiek, na een carrière van veertig jaar. “Het is steeds de man geweest die in de politiek steeds de lijn heeft aangehouden”, zegt Geens. “Hij is een voorbeeld voor ons allemaal.” Van Rompuy voerde volgens de minister op briljante wijze oppositie tegen de regering-Verhofstadt en bood nadien als “een echte partijsoldaat” steun aan de CD&V-ministers in de opeenvolgende regeringen.

Van Rompuy is inmiddels 70 jaar oud en is met zijn 36 jaar aanwezigheid – hij miste één legislatuur in de jaren tachtig – in parlementen de politicus na Herman De Croo met de langste anciënniteit. Van 1995 tot 1999 was hij als Vlaams minister bevoegd voor Kmo, Landbouw, Media en Economie. In de periode 1981-2016 zetelde hij ook in de gemeenteraad van Zaventem, waar hij gedurende twee periodes (1982-88 en 2007-2016) ook schepen was. (agy)

Hoofdpunten