Vilvoords Burgemeester Hans Bonte wil meer beveiliging voor Belgische moskeeën: “Dreiging van extreemrechts wordt onderschat”

© Photo News

OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, onderschat de dreiging van extreemrechts in België. Dat zegt Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, naar aanleiding van de aanslag in Nieuw-Zeeland.

jvh

“In Vilvoorde heerst heel wat ongerustheid in de moslimgemeenschap, het is echt onbegrijpelijk dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag geen specifieke richtlijnen heeft gegeven voor de moskeeën”, zegt Bonte. “Er wordt enkel herhaald dat grote evenementen in de gaten moeten worden gehouden, en dat de lokale politie voorzorgsmaatregelen moet nemen.”

Volgens de burgemeester is de dreiging echter veel groter dan gedacht, en verdienen de steden ondersteuning van de federale politie. Zeker na de aanslag in Christchurch is er risico op copycatgedrag. “Die onderschatting komt doordat OCAD jarenlang te weinig analisten op extreemrechts heeft gezet. Dat is echt een verwaarloosd terrein geweest.”

De SP.A’er wijst erop dat er sinds de aanslag veel haatberichten en oproepen tot geweld verschijnen op de sociale media. Ook daartegen moet volgens hem worden opgetreden door de parketten.

In De Zevende Dag op Eén deed Khalid Benhaddou, imam van de grootste moskee in Gent, eerder zondag al een gelijkaardige oproep. Zeker de grote evenementen in de moslimgemeenschap, zoals de ramadan en het offerfeest, moeten wat hem betreft voortaan beter worden beveiligd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten