Abonnee worden? Kies je leesformule

18/03/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Open VLD wil 24/24 treinen en bussen

Open VLD klopte tien afspraken af over klimaat- en energiebeleid. Zo wil de partij dat je op elk uur van de dag met het openbaar vervoer tussen de grote steden van ons land moet kunnen reizen.

Voor studenten en scholieren geldt een fel ­verminderd tarief op het openbaar vervoer. In de eerste aanzet was dat nog gratis, maar daar kon de liberale achterban niet mee leven. “Te ideologisch beladen.”

Over de andere voorstellen was minder discussie in Genk op het thematische congres over klimaat en energie. De kernuitstap blijft behouden, er wordt maximaal ingezet op wind­molens op de Noordzee en investeringen in zonne-energie. De BTW op sloop en opbouw moet van 21 naar 6 procent. En er komt een CO2--vignet voor staal, aluminium en beton dat in een vervuilende buitenlandse fabriek wordt gefabriceerd. “Per ton Belgisch staal wordt 30 procent minder uitgestoten dan in een niet-Europese fabriek”, zegt Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz. En ja, ook de ­bedrijfswagens komen in het vizier van Open VLD. Alle fiscale voordelen voor vervuilende wagens gaan tegen 2028 uit­doven, enkel elektrische voertuigen genieten nog belastingvoordeel. (agy)

AANGERADEN