Nacht van de Geschiedenis: 'Vlaams Meesterschap, selectie uit privécollectie Nokere' in mudel

Emile Claus - Meisje met wit lint (1915) Foto: www.mudel.be

Zingem / Kruishoutem / Deinze / Nevele - De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds staat dit jaar in het teken van ‘meesterschap’. Voor deze gelegenheid stelt mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, in samenwerking met het Davidsfonds Deinze, Kruishoutem en Landegem, een selectie uit een privécollectie uit Nokere tentoon. De vernissage van deze tentoonstelling heeft plaats op dinsdagavond 19 maart om 19.30 u met Peter De Wilde als gastspreker.

Collectie

Deze collectie werd grotendeels opgebouwd door kunstcriticus, curator, dichter en recensent Jan D’Haese. De tentoonstelling focust niet op één oeuvre maar toont werk van een vijftigtal kunstenaars uit verschillende stromingen en in verschillende technieken, zoals olieverf, aquarel, pastel, beelden, keramiek, stripplaat, grafiek, tekeningen en schetsen.

Er is werk te zien van van o.a. Emile Claus, James Ensor, Panamarenko, Gustave De Smet, Paul Van Gysegem, George Minne, Walter De Buck, José Vermeersch, Achiel Pauwels, Gilbert Declercq, Michel Seuphor, Raoul De Keyser, Emiel Hoorne, Prosper De Troyer, Rik Wouters, Anna De Weert, Edmond Van Dooren, Henri Van Straten, Fred Bervoets, Jacob Smits, Octave Landuyt, Berten Van De Velde, Fons Roggeman, Ronald Ergo, Edgard Tytgat, Jos Verdegem, Oscar Colbrandt, Frans Masereel en Frits Van den Berghe.

Vernissage

De aanwezigen worden verwelkomd om 19.30 u door museumconservator Wim Lammertijn. Dan volgt er een lezing door Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen en nationaal voorzitter van het Davidsfonds: ‘Het belang van private kunstcollecties en de rol van musea voor het toerisme in hun regio’. Na de lezing is er een receptie aangeboden door mudel.

Wedstrijd

Alle bezoekers kunnen tijdens deze expo gratis deelnemen aan een wedstrijd door volgende vraag juist te beantwoorden: ‘Hoe oud is het hondje van Emile Claus dat afgebeeld is op het schilderij van zijn goede vriend Alfons Dessenis?’

Er zijn drie originele werken uit deze privécollectie te winnen, nl. van JoLi, Geertje De Maesschalck en Gilbert Declercq.

Praktisch

Wanneer: dinsdag 19 maart 2019 om 19.30 u

Waar: mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze.

Toegang: gratis

Tentoonstelling praktisch

De tentoonstelling loopt van 19 maart tot 21 april 2019 in het Museum van Deinze en de Leiestreek. De openingsuren van de tentoonstelling zijn dinsdag tot vrijdag telkens van 14 u tot 17.30 u, zaterdag en zondag van 10 u tot 12 u en 14 u tot 17 u.

Toegangsprijs: €5, leden Davidsfonds betalen slechts €3, scholen €1 per leerling. Voor de scholen van Deinze is het gratis.

Verenigingen en groepen van meer dan 12 personen kunnen gratis een geleid bezoek aanvragen aan herveclaeys@hotmail.com .

Meer info: museum@deinze.be of tel. 09 381 96 70 of www.mudel.be.

Door Eddy Lefevre