Tourstart 2020 in Nice voorgesteld: renners moeten al in tweede etappe serieus klimmen

Bron © BELGA

ASO-baas Christian Prudhomme. Foto: REUTERS

De Ronde van Frankrijk serveert volgend jaar al in de tweede rit flink wat klimwerk. De renners moeten dan onder meer de Col de Turini bedwingen, zo maakten de organisatoren maandag bekend.

Klik hier voor onze digitale wielergids

De Tour 2020 begint op 27 juni met een etappe over 170 km in Nice. Voor de sprinters wordt dat een eerste kans om te schitteren. Een dag later mogen de klimgeiten zich meteen tonen. Het peloton moet dan in een rit over 190 km over col de la Colmiane (16,3 km aan 6,2%) en de col de Turini (14,9 km aan 7,3%). Die laatste klim was zaterdag nog de aankomstplaats van de koninginnenrit in Parijs-Nice. De Colombiaan Daniel Felipe Martinez (EF Education First) triomfeerde er.

Tourstart 2020 in Nice voorgesteld: renners moeten al in tweede etappe serieus klimmen
De voorstelling van de etappes in Nice. Foto: REUTERS

De top van de Turini ligt op 90 km van de streep in de tweede etappe. In de finale moeten de renners nog over de col d’Eze (7,8 km aan 7 %) en de (bescheiden) col des Quatre Chemins.

“Het is veertig jaar geleden dat bij de start van de Tour nog zo hoog is gegaan”, klonk het maandag. De rest van het parcours wordt midden oktober voorgesteld tijdens de officiële presentatie van de Tour 2020.

Tourstart 2020 in Nice voorgesteld: renners moeten al in tweede etappe serieus klimmen
De twee etappes in en om Nice. Foto: REUTERS

Dat de Tour al op 27 juni begint, heeft veel te maken met de Olympische Spelen in Tokyo. De mannen werken hun wegrit al af op zaterdag 25 juli. De Ronde van Frankrijk zal daarom op 19 juli al afgelopen zijn zodat de renners meteen naar Japan kunnen doorvliegen om hun jetlag te verwerken.

Dit jaar begint La Grande Boucle op 6 juli met een rit in lijn in Brussel.