Proces Kasteelmoord: Pierre Serry vraagt in beroep geen zwaardere straf dan 21 jaar

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Wingene -

In de zaak van de Kasteelmoord hoopt Pierre Serry, de tussenpersoon die de moord regelde, dat hij niet zwaarder wordt gestraft dan in eerste aanleg. “Wij waren akkoord met de 21 jaar en hebben dan ook geen beroep aangetekend”, pleitten Kris Vincke en Walter Damen dinsdag voor het hof van beroep in Gent.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon.

“Hij zag hoe zijn goeie vriend en dokter onder de situatie gebukt ging. Pierre stond onder enorme druk van zijn vriend.” Kris Vincke benadrukte dat Pierre Serry niet de onderwereldfiguur is waarvoor men niet bang moet zijn. “Pierre Serry is niet de grote rotzak die wikt en beschikt over andermans leven. In de gevangenis van Brugge is hij zelfs een graag gezien figuur. Als chef van de bezoekerszaal maakt hij de nieuwe gevangenen wegwijs.” Natuurlijk heeft Serry een zwaar strafblad. “Maar eigenlijk is dat een goeie mens waarover zijn vrienden weinig slecht kunnen zeggen.”

Geen beroep

Vincke en zijn collega Damen beklemtoonden dat zij geen beroep hebben aangetekend en eigenlijk konden leven met het vonnis en de straf. “Zijn bekentenissen zijn oprecht, maar wel in twee fases. Zijn eerste strategie was: we zwijgen. Dat gedurende vier jaar lang en dat is hem niet in dank afgenomen. Kort voor Pasen 2016 heeft hij mij, als nieuwe raadsman, gevraagd om het dossier te lezen. Nadat ik daar mijn paasvakantie aan gewijd heb, heb ik hem geantwoord: je kunt daar niet onderuit. De telefonie was heel duidelijk.”

Nadien ging Serry over tot volledige bekentenissen. “Hij vertelde me dat het genoeg geweest is. Hij wou er vanaf, dat woog op hem. Hij heeft ook een hoge prijs voor de feiten betaald. Sedert 2012 wacht hij al op zijn oordeel. Hij had gehoopt dat het na het vonnis ging stoppen, maar het parket is in beroep gegaan.”

Walter Damen overliep nog eens het vonnis en haalde punt per punt aan dat in Brugge een juiste analyse van de feiten werd gegeven met een passende straf. “Al mag het hof er natuurlijk altijd iets af doen”, besloot hij.

Door gjs
Laad meer berichten...