Zo laat onderwijsstaking zich voelen in de Denderstreek

Appels / Denderleeuw / Ninove / Geraardsbergen / Lebbeke / Buggenhout / Lede / Haaltert / Dendermonde -

De voor woensdag aangekondigde staking in het onderwijs zal goed voelbaar zijn in de Denderstreek. Sommige scholen sluiten de deuren maar op de meeste plaatsen is wel in opvang voorzien.

In Aalst zijn vandaag alle lagere- en kleuterscholen van het Sint-Maarteninstituut gesloten. “Op de meeste plaatsen wordt wel opvang voorzien” zegt adjunct-directeur Peter Dossche. “In het secundair zijn ouders en leerlingen gebrieft dat we het normale lesverloop niet kunnen garanderen.”

Ook de lagere school van het Sint-Jozefscollege in de Pontstraat sluit, in de vestigingen van diezelfde school in de Capucienenlaan en de Eikstraat staakt dan weer niemand. In het middelbaar van het Sint-Jozefscollege wordt wel lesgegeven, net als in het Lyceum en in het Sint-Vincentiusintituut in Gijzegem. Het VTI verwacht dat het lesverloop verstoord zal zijn maar er is wel opvang. Ward Brouwers, directeur van Technigo, verwacht dat ook in zijn school de normale lessen verstoord kunnen zijn “maar leerlingen worden wel op school verwacht”. In het Sint-Augustinusinstituut zijn de lessen in vier klassen ernstig verstoord. “Die leerlingen mogen thuisblijven.” DvM basisschool blijft dicht, in DvM Humaniora wordt wel lesgegeven.

Dendermonde zijn er leerkrachten die staken maar er wordt meestal voor opvang gezorgd. “Onze stedelijke en gemeentelijke scholen blijven allemaal open”, zegt Martine Van Hauwermeiren (CD&V), schepen van Onderwijs. “Er zijn scholen waar bijna alle leerkrachten staken, maar we voorzien opvang, vaak met personeel van de buitenschoolse opvang.” De leerlingen van het Koninklijk Atheneum kregen een brief mee, ook daar wordt opvang voorzien. Overal zal het lesverloop ernstig verstoord zijn, maar de kinderen worden niet gevraagd thuis te blijven. “In de meeste scholen staakt een kwart tot de helft van het personeel”, zegt Hans Vanhulle, algemeen directeur van het Oscar Romerocollege. “De leerlingen worden niet verplicht om naar school te komen.”

In Geraardsbergenverschilt stakingsbereidheid heel erg van school tot school. Zo zal in het Sint-Catharinacollege aan de Wegvoeringsstraat ongeveer de helft van de leerkrachten niet aanwezig zijn. Er is wel opvang voorzien voor de leerlingen. In het GO! Atheneum aan de Papiermolenstraat hebben maar tien van de 120 personeelsleden vooraf gemeld dat ze staken. In het Sint-Jozefsinstituut in de Karmelietenstraat gaan in de afdeling middelbaar onderwijs maar drie leerkrachten staken.

Ook in Ninove verschillen de gevolgen van de staking sterk van school tot school. In de stedelijke basisschool Ikke in de Parklaan zijn er geen stakers gemeld en wordt gewoon lesgegeven. Basisschool De Kameleon is het aantal niet-stakende personeelsleden dan weer te klein om een normale schooldag te organiseren maar er wordt wel opvang georganiseerd.

De twee gemeentelijke basisscholen van Denderleeuw, GBS Welle en Iddergem, blijven dicht. Daar is geen opvang voorzien. Ook GO-basisschool Konkelgoed in Lebbeke en Gemeenteschool ‘t Sprinkhaantje en BLO/BSO Claevervelt in Buggenhout blijven dicht.

De Zivlerberk in Haaltert, laten weten dat het normale lesverloop verstoord zal zijn maar er is wel opvang voor de leerlingen georganiseerd.

De Vrije Lagere School Lede tot slot had al een pedagogische studiedag gepland, die gaat gewoon door.

Door lds svov jlg emd pvr