Conflict tussen Amerikaanse beurswaakhond en Elon Musk loopt weer uit de hand

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het conflict tussen de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en Tesla-topman Elon Musk over de activiteiten van die laatste op de sociale media, loopt verder uit de hand. De argumentatie van Musk, waarom hij voor zijn omstreden tweets niet vervolgd moet worden, “grenst aan het belachelijke”, klinkt het dinsdag in een door de SEC ingediend gerechtelijk document.

Musk had een week eerder een tegenaanval ingezet op de autoriteiten. Hij beschuldigde de beurswaakhond er onder andere van zijn recht op vrije meningsuiting te willen inperken. Het conflict gaat vooral over een tweet uit februari, waarin Musk volgens de SEC misleidende informatie verspreidde voor de financiële wereld.

De SEC ligt al langer met Musk in de clinch en eist dat hij wegens minachting van het gerecht schuldig bevonden wordt. De beurswaakhond beschuldigt hem ervan de voorwaarden van een schikking overtreden te hebben, die hem verboden om nog marktgevoelige tweets te versturen.

Musk had er zich onder andere toe verbonden om tweets, die een effect zouden kunnen hebben op de koers van het aandeel Tesla, eerst door het bedrijf te laten goedkeuren. Tesla bevestigde aan de SEC dat Musk dit niet gedaan heeft, al was dat volgens het bedrijf voor die tweets ook niet nodig. De SEC is een andere mening toegedaan.