Google zwicht voor Europese druk en past Android aan: dit verandert er

© AP

Google gaat Europese Android-gebruikers voortaan vragen of ze Google Chrome als standaardbrowser en Google Search als standaardzoekmachine wensen te gebruiken. De maatregel komt er na druk van de Europese Commissie. Vorig jaar kreeg de internetgigant nog een monsterboete van 4.4 miljard euro omdat het bedrijf haar dominante marktpositie misbruikte.

De Europese Commissie vindt dat Google haar dominante marktpositie misbruikt. Het mobiele besturingssysteem Android is gebundeld met de webbrowser van Google, Chrome. Doordat Google search en Chrome standaard als zoekmachine en browser zijn ingesteld, is de dominantie van deze twee Google-producten nu te groot, vindt de Europese Commissie. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android.

Om een nieuwe monsterboete te mijden heeft Google maatregelen aangekondigd. Binnenkort zullen gebruikers van een Android-smartphone binnen Europa actief de vraag krijgen of zij een andere browser of zoekmachine willen installeren. Wanneer Google deze maatregel gaat doorvoeren is niet duidelijk. “Binnen enkele maanden”, zegt een woordvoerder aan The Verge.

Wat verandert er?

Zodra de maatregel ingaat, zal je Android-smartphone je de vraag stellen of je Google chrome als standaardbrowser wenst te gebruiken. Wens je dat niet, kan je een andere browser downloaden, zoals Opera (mini), Firefox for mobile, Dolphin Browser

Ook zal je de vraag krijgen of je Google als standaard zoekmachine wil gebruiken. Android zal je de mogelijkheid bieden om te kiezen voor Bing, Yahoo of andere zoekmachines. Veelal bieden moderne Android-smartphones zoekfuncties ‘binnen’ het besturingssysteem aan. Op het homescreen van je smartphone heb je een zoekbalk (met Google-logo). Als je daar een zoekterm intikt, wordt die door Google uitgevoerd. Oneerlijke concurrentie voor andere zoekmachines vindt de Commissie, dus gaan Europese gebruikers in de toekomst de keuze krijgen.

Internet Explorer

In 2018 kreeg Google nog een boete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met besturingssysteem Android. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten. Het bedrijf eiste dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets zouden installeren om gebruikers toegang tot de app-winkel Google Play te bieden.

Het is overigens niet de eerste keer dat de commissie zulke maatregelen afdwingt. In 2010 werd Microsoft binnen de EU al verplicht om Windows-gebruikers, waar Internet Explorer als standaardbrowser ingesteld stond, de keuze aan te bieden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten