Kazachstan geeft hoofdstad nieuwe naam ter ere van ex-president

Bron © BELGA

De nieuwe president Tokajev (links) wil de hoofdstad van Kazachstan hernoemen naar de oude president Nazarbajev (rechts). Foto: REUTERS

Kazachstan heeft woensdag officieel beslist om zijn hoofdstad Astana om te dopen tot ‘Noersoeltan’. Het parlement heeft met de naamsverandering ingestemd, zo meldt het nieuwsagentschap Kazinform. De nieuwe naam is een verwijzing naar de ex-president Noersoeltan Nazarbajev, die dinsdag ontslag nam.

Noersoeltan Nazarbajev had dinsdag tijdens een tv-toespraak aangekondigd dat hij na dertig jaar afscheid neemt van het presidentschap. Hij blijft wel veel macht behouden dankzij een nieuwe, vorig jaar goedgekeurde, wet die hem het statuut van “Vader des vaderlands” toekent. Zo zal hij ook van juridische onschendbaarheid blijven genieten na zijn aftreden.

Nazarbajev had de leiding van zijn land in handen toen gekregen in 1989, toen het land nog een Sovjetrepubliek was. Hij was toen de eerste secretaris van de Communistische partij en hij behield ook de macht na de onafhankelijkheid van Rusland in 1991. Hij werd verschillende keren met een overweldigende meerderheid van stemmen herkozen.

Door jvh
AANGERADEN